Cene polovnih automobila u Nemačkoj u padu, ali uticaj na srpsko tržište još neprimetan

Cene polovnih automobila u Nemačkoj u padu, ali uticaj na srpsko tržište još neprimetan

Cene polovnih automobila u Nemačkoj beleže sedmomesečni pad, ali taj trend se još uvek nije odrazio na srpsko tržište, izjavio je Petar Veličković, predstavnik sajta „Polovni automobili“. Iako su luksuzna vozila značajnije pojeftinila, prosečan pad cena ostaje ispod 1%, a automobili stari između 10 i 20 godina zabeležili su tek 0,4% pad cena u oktobru u odnosu na septembar. Veličković ističe da će u narednim mesecima verovatno biti teško očekivati značajno sniženje cena polovnjaka u Srbiji.

U međuvremenu, povećava se uvoz polovnih vozila iz Norveške, gde državne subvencije za električna vozila privlače srpske trgovce. Norveška postaje izvor sve većeg broja polovnih automobila koji se uvoze u Srbiju. Takođe, najavljeno je da bi se mogla povećati količina vozila uvezenih iz Amerike, iako visoki troškovi transporta predstavljaju izazov.

Na kraju, Veličković je komentarisao planirane subvencije u Srbiji za zamenu starih dizel automobila. Država namerava subvencionisati reciklažu starih vozila i pružiti podršku od 2.100 evra za kupovinu novijih polovnih ili čak novih vozila. Veličković ističe da je ova inicijativa dobrodošla, ali da je potrebno sačekati da se vidi kako će tržište reagovati na ovu meru.