Radnici još uvek zarobljeni u indijskom tunelu, spasioci imaju problema s opremom

Radnici još uvek zarobljeni u indijskom tunelu, spasioci imaju problema s opremom

Nade za skoro spasavanje 41 radnika koji su zarobljeni u indijskom tunelu skoro dve nedelje porušene su problemima sa opremom za bušenje, rekli su zvaničnici, ali su rekli da bi napori za spasavanje radnika trebalo da se nastave uskoro.

Građevinski radnici iz nekih od najsiromašnijih indijskih država zarobljeni su u tunelu u Utarakhandu od 12. novembra.

Vlasti su saopštile da su radnici bezbedni i da imaju pristup svetlu, kiseoniku, hrani, vodi i lekovima.

Spasioci su se nadali da će bušenje završiti u četvrtak, ali su morali da ga obustave nakon što je oštećena platforma na kojoj je postavljena mašina za bušenje, a zatim je pronađena metalna cev zaglavljena u mašini, pa je sve moralo da se montira, saopštila je vlada.

Procenjuje se da je ostalo da se izbuši 15 metara urušenog kamena i drugog materijala, a radar koji prodire u zemlju ne pokazuje metalne prepreke u narednih pet metara, rekao je Bhaskar Khulbe, visoki zvaničnik. Veoma smo pozitivni“, rekao je Khulbe novinarima.

„To znači da bi naše bušenje trebalo da prođe glatko (…) imamo mnogo više nade“, rekao je Khulbe i dodao da bi bušenje trebalo da se nastavi do 11.30 po lokalnom vremenu.

Plan spasavanja uključuje postavljanje cevi dovoljno široke da izvuče zarobljene muškarce na nosilima na točkovima. Spasioci su vežbali evakuaciju tako što su ušli u cev i bili izvučeni na nosilima, što se može videti na snimku koji su objavile vlasti. Muškarci su dobijali kuvana jela otkako im je ranije ove nedelje puštena veća lula. Dobili su 200 rotija, odnosno indijska peciva, sočivo i mešani kari od povrća.

Više desetina lekara, uključujući i psihijatre, razgovara sa radnicima i prati njihovo zdravlje. Preporučeno im je da praktikuju laganu jogu, prošetaju prostorom od dva kilometra koji imaju na raspolaganju i stalno razgovaraju.

Psihijatar Rohit Gondval rekao je Rojtersu da razmišljaju da im pošalju karte i društvene igre – lude i šah. Urušeni tunel nalazi se na hodočasničkoj ruti Čar Dham, jednom od najambicioznijih projekata vlade premijera Narendre Modija.

Projekat vredan 1,5 milijardi dolara planirano je da poveže četiri hodočašća sa 890 kilometara dvotračne saobraćajnice. Vlasti nisu saopštile šta je uzrokovalo urušavanje tunela, ali je region sklon klizištima, zemljotresima i poplavama.