Izrael i Hamas postigli su dogovor o prekidu vatre i taocima

Izrael i Hamas postigli su dogovor o prekidu vatre i taocima

Izrael i Hamas dogovorili su četvorodnevni prekid svog razornog rata u zamenu za oslobađanje desetina talaca koje su militanti zarobili 7. oktobra, kada su izraelske zajednice preplavljene i oko 240 ljudi oteti.

Sporazum će doneti prvi predah ratom umornim Palestincima u Gazi, gde je, prema zdravstvenim vlastima, ubijeno više od 11.000 ljudi, mnogo žena i dece. To bi takođe moglo ponuditi tračak nade uznemirenim porodicama onih koji su oteti pre nekoliko nedelja.

Dogovor, koji su posredovali Katar, SAD i Egipat, najavljen je kao intenziviranje borbi u centralnim četvrtima grada Gaze. Završava nedeljama nestalnih indirektnih pregovora i postavlja scenu za napet period koji bi mogao da odredi tok rata, već u njegovoj sedmoj nedelji.

Izrael, Hamas i Katar objavili su različite detalje sporazuma, ali izgleda da ti detalji nisu u suprotnosti.

Katar je u sredu saopštio da će Hamas osloboditi 50 talaca u zamenu za, kako je Hamas rekao, 150 palestinskih zatvorenika koje drži Izrael. Oslobođeni sa obe strane biće žene i maloletnici.

Taoci bi bili puštani u rafalima, po nekoliko dnevno tokom četvorodnevnog prekida vatre. Taoci će biti puštani u rafalima tokom četvorodnevnog prekida vatre. Kada prva grupa bude puštena, očekuje se da će Izrael osloboditi prvu grupu palestinskih zatvorenika.

Među onima koji će biti pušteni su mnogi dečaci tinejdžeri pritvoreni tokom talasa nasilja na Zapadnoj obali 2022. ili 2023. i optuženi za krivična dela kao što su bacanje kamena ili remećenje javnog reda, prema spisku zatvorenika koji ispunjavaju uslove koji je objavilo izraelsko ministarstvo pravde. u sredu. Izrael trenutno drži blizu 7.000 Palestinaca optuženih ili osuđenih za prekršaje u oblasti bezbednosti.

Izrael je rekao da će primirje biti produženo za jedan dan za svakih dodatnih 10 oslobođenih talaca.

Katar je rekao da će Izrael takođe dozvoliti više goriva i humanitarne pomoći u Gazu, ali nije naveo detalje.

Hamas je rekao da će stotinama kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć i gorivo biti dozvoljeno da uđu u Gazu svakog dana kao deo sporazuma. Zalihe bi takođe po prvi put stigle do severne Gaze, žarišta izraelske kopnene ofanzive, rekao je Hamas.

Izjava izraelske vlade se ne odnosi na povećanu isporuku pomoći i goriva. Izraelska televizija Channel 12 javila je da će u okviru sporazuma Izrael dozvoliti „značajnu“ količinu goriva i humanitarnih zaliha u Gazi, ali nije precizirala koliko. Izrael je ozbiljno ograničio količinu pomoći, posebno goriva, dozvoljene u Gazi tokom rata, što je dovelo do velike nestašice vode, hrane i goriva za pokretanje generatora.

Očekuje se da će borbe biti privremeno zaustavljene: izraelski avioni i trupe će zadržati vatru, dok se očekuje da se militanti uzdrže od ispaljivanja raketa na Izrael. Hamas je saopštio da će izraelski ratni avioni prestati da lete iznad južne Gaze tokom četvorodnevnog primirja i šest sati dnevno iznad severne Gaze. Izrael nije pominjao zaustavljanje letova i nije bilo jasno da li bi to uključivalo izraelske sofisticirane obavještajne dronove, koji su bili stalno prisutni iznad Gaze.

Iako će nekoliko porodica biti oduševljeno povratkom svojih najmilijih, značajan broj talaca ostaje u zarobljeništvu Hamasa, uključujući muškarce, žene, starije ljude i strane državljane. Porodice koje nisu uključene u sadašnji sporazum će verovatno nastaviti sa pritiskom na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da pokuša da obezbedi oslobađanje svojih najmilijih budućim sporazumom.

Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, prema dogovoru, Međunarodni komitet Crvenog krsta će posetiti preostale taoce i obezbediti im lekove koji će im možda zatrebati. Ni Hamas ni Izrael nisu potvrdili taj detalj.

Dok će primirje omogućiti Palestincima u Gazi kratko smirenje, ne očekuje se da će stotine hiljada koji su pobegli iz borbene zone i krenuli na jug moći da se vrate. Očekuje se da će izraelske trupe ostati na svojim pozicijama u severnoj Gazi i da se neće povući.

Dogovor nudi samo kratku pauzu u borbi. Očekuje se da će Izrael, koji je uništavanje Hamasa i spasavanje zarobljenika učinio svojim ratnim ciljevima, nastaviti tamo gde je stao kada se četiri dana završe.

Netanjahu je u utorak rekao da će prekid vatre omogućiti vojsci da se pripremi za nastavak borbi i da neće štetiti njenim ratnim naporima. Kada se prekid vatre okonča, vazdušni napadi će se verovatno nastaviti i trupe će nastaviti sa napadima širom severne Gaze pre očekivanog napada na jug u nepoznato vreme. Stanovnici Gaze će morati da se pripreme za nastavak neprijateljstava.

Čini se da će taj dogovor ojačati i Hamas. Prekid borbi dao bi mu vremena za izradu strategije, promene oko položaja militanata i možda pregrupisavanje nakon što je Izrael tvrdio da je ubio veliki broj boraca Hamasa i uništio mnoga vojna sredstva grupe.

Postepena priroda sporazuma takođe otvara vrata Hamasu da u hodu poveća svoje zahteve, pod pretpostavkom da će Izrael učiniti još više ustupaka da oslobodi više talaca.

Jehja Sinvar, lider Hamasa u Gazi i pretpostavljeni organizator napada 7. oktobra, takođe bi mogao da pokuša da četvorodnevnu pauzu u borbama pretvori u duži prekid vatre nudeći oslobađanje još talaca. Duži prekid vatre bi otežao Izraelu da ponovo pokrene rat, kako operativno tako i u očima globalnog javnog mnjenja.

Izraelska vlada bi se suočila sa sve većim domaćim pritiskom da obezbedi oslobađanje još talaca. Porodice koje su izostavljene iz sadašnjeg dogovora samo će postati odlučnije da svoje najmilije vide oslobođene kada vide kako prve grupe napuštaju zatočeništvo.