Borelj: Palestinska država je najbolja bezbednosna garancija Izraela

Borelj: Palestinska država je najbolja bezbednosna garancija Izraela

Vrhunski diplomata Evropske unije Žozep Borelj smatra da bi stvaranje države Palestine bio najbolji način da se osigura bezbednost Izraela, koji sprovodi vojnu operaciju protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

Prema njegovim rečima, uprkos ogromnim izazovima, Evropska unija treba da unapredi svoje mišljenje o stabilizaciji Gaze i buduće palestinske države.

„Verujem da je najbolja garancija bezbednosti Izraela stvaranje palestinske države“, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je rezoluciju Saveta bezbednosti UN, koja poziva na hitno humanitarno primirje, nazvao velikim iskorakom, ali je istakao potrebu da se obezbedi njena brza primena.

„U svetlu rastućeg nasilja ekstremista i doseljenika protiv Palestinaca (na Zapadnoj obali), postoji realan rizik od eskalacije“, rekao je Borelj.

Ranije je šef diplomatije EU rekao da bi nakon završetka rata između Izraela i terorističke grupe Hamas kontrola nad pojasom Gaze trebalo da pređe na palestinske vlasti.

Ranije je Borelj apelovao na Izrael da ne dozvoli da ga njegov bes proždire u ratu protiv terorističke grupe Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ranije je rekao da će njegova zemlja preuzeti „ukupnu odgovornost za bezbednost“ u Gazi „na neodređeno vreme“ nakon završetka borbi. Međutim, ovaj stav ne odgovara EU i SAD.

Borel je takođe naglasio da Izrael ne može ostati u Gazi nakon rata. Prema njegovim rečima, „palestinske vlasti moraju da se vrate u Gazu“.