Čovek optužen da je pretio palestinskoj grupi za ljudska prava dok rastu tenzije nakon rata između Izraela i Hamasa

Čovek optužen da je pretio palestinskoj grupi za ljudska prava dok rastu tenzije nakon rata između Izraela i Hamasa

Čovek iz Jute optužen je da je pretio palestinskoj organizaciji za ljudska prava u Vašingtonu u slučaju koji je otkriven u ponedeljak dok raste tenzije u SAD zbog razornog rata između Izraela i Hamasa.

Kevin Brent Bjukenen, 62, iz Tooelea, Juta, pozvao je neidentifikovanu grupu najmanje pet puta u tri dana i ostavio poruke sa vulgarnim psovkama kao što su „Ti si neprijatelj“, „Ti se prati“ i „Mrtva osoba hoda“, napisali su tužioci u sudskim dokumentima.

Organizacija je prijavila poruke uz pomoć druge grupe za borbu protiv diskriminacije. Agenti FBI-a su pratili broj telefona Tooela, koji se nalazi oko 34 milje ili 55 kilometara zapadno od Solt Lejk Sitija, i povezali ga sa telefonom putem evidencije kupovine, rekli su tužioci. Nijedan advokat nije odmah naveden za Bjukenena. Poruka u kojoj se traži komentar ostavljena na broj telefona koji je povezan sa njim nije odmah vraćena.

Pretnje su počele 31. oktobra i nastavile se do 2. novembra, dva dana pre nego što je grupa planirala javne demonstracije. Bjukenen je optužen za međudržavnu pretnju, za koju je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara.

Pretnje jevrejskim, muslimanskim i arapsko-američkim zajednicama u SAD su porasle otkako je rat počeo napadom Hamasa početkom oktobra. Direktor FBI Kristofer Rej svedočio je pred Kongresom 31. oktobra da je policija sve više zabrinuta zbog potencijalnih napada pojedinaca ili malih grupa.