Britanci upozoravaju da je pred nama još jedna teška zima

Britanci upozoravaju da je pred nama još jedna teška zima

Britanska domaćinstva mogu očekivati veće račune za energiju od januara, jer će nacionalni regulator Ofgem povećati svoju gornju granicu cena za obične potrošače na 1.931 funti (2.395 dolara), prema konačnoj prognozi za prvi kvartal konsultantske kuće Cornvall Insight.

Ovo je povećanje od 5% u odnosu na trenutnu gornju cenu, koja je postavljena na 1.834 funti godišnje za tipičnog potrošača, saopštila je konsultantska kuća ove nedelje.

Cene su mnogo niže od vrhova zabeleženih prošle godine tokom energetske krize u zapadnoj Evropi, međutim, i dalje su znatno iznad istorijskih nivoa.

Granica cena će se smanjiti od kraja marta 2024. godine, piše Cornvall Insight, „iako ovo ostaje podložno stalnoj volatilnosti na veleprodajnim energetskim tržištima“.

Prema konsultantskoj kući, geopolitički problemi, uključujući prekide na finskom gasovodu Balticconnector, sukob Izraela i Hamasa i industrijske akcije u pogonima za proizvodnju gasa u Australiji, doprineli su višim jediničnim cenama energije.

„Nestabilno veleprodajno tržište energije, zajedno sa oslanjanjem Velike Britanije na uvoz energije, čini neizbežnim da će računi za energiju porasti sa sadašnjih nivoa. Ovo ostavlja domaćinstva da se suočavaju sa još jednom zimom sa računima stotinama funti višim od nivoa pre pandemije, a pristupačnim fiksnim poslovima je malo i daleko između“, rekao je Krejg Louri, glavni konsultant u Cornvall Insight.