Teheran poručuje Hamasu da neće ulaziti u rat sa Izraelom

Teheran poručuje Hamasu da neće ulaziti u rat sa Izraelom

Ajatolah Ali Hamnej, iranski vrhovni vođa, navodno je rekao šefu Hamasa Ismailu Haniji da se Teheran neće direktno mešati u rat militantne grupe sa Izraelom nakon što je bio iznenađen napadima 7. oktobra koji su pokrenuli sukob.

Hamnej i Hanija razgovarali su o ratu tokom sastanka licem u lice ranije ovog meseca u Teheranu, preneo je Rojters u sredu, pozivajući se na visoke iranske i Hamasove zvaničnike koji imaju direktna saznanja o razgovorima. Iran, koji nije bio unapred upozoren na napade Hamasa u kojima je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, ušao bi u sukob samo ako ga napadnu Izrael ili SAD, navodi se u izveštaju.

Ako ne dođe do takvog napada, iransko učešće u sukobu biće ograničeno na političku i moralnu podršku, prema zvaničnicima koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni. Hamnej je naredio Haniji da ućutka lidere Hamasa koji su pozvali Iran i njegovog libanskog saveznika Hezbolah da se u potpunosti pridruže borbi protiv Izraela.

Mohanad Hage Ali, stručnjak za Hezbolah u istraživačkom centru Karnegi bliskoistočnog centra u Bejrutu, rekao je da su napadi 7. oktobra primorali saveznike Hamasa da donesu teške odluke u suprotstavljanju neprijateljima sa superiornom vatrenom moći. „Kada probudite medveda takvim napadom, vašim saveznicima je prilično teško da stoje u istoj poziciji kao vi“, rekao je on Rojtersu.

Više od 11.000 Palestinaca je navodno ubijeno od početka rata, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će „rušiti Hamas“. On je takođe optužio Iran da je saučesnik u napadima 7. oktobra. „U borbi protiv Hamasa i iranske osovine terora, Izrael se bori protiv neprijatelja same civilizacije“, rekao je Netanjahu novinarima krajem prošlog meseca.

Američke snage pokrenule su seriju vazdušnih napada na militantne grupe povezane sa Iranom nakon što su ih okrivile za niz raketnih i dronova na američke vojne baze u Iraku i Siriji. Međutim, Hezbolah i drugi Hamasovi saveznici prekinuli su operacije velikih razmera koje bi mogle eskalirati krizu.

Vojni komandant Hamasa Mohamed Dejf pozvao je saveznike grupe iz „Osovine otpora“ da se pridruže borbi nakon napada 7. oktobra. Rojters je rekao da su Hezbolah i Iran „kalibrirali“ svoje odgovore kako bi „demonstrirali solidarnost za Hamas u Gazi i razvukli izraelske snage bez uključivanja u direktnu konfrontaciju sa Izraelom koja bi mogla privući SAD“. Jedan visoki zvaničnik rekao je agenciji da Hamas želi da Hezbolah udari dublje u Izrael svojim raketnim napadima, ali Hezbolah veruje da bi takva taktika „navela Izrael da opustoši Liban bez zaustavljanja napada na Gazu“.