Luvr kupio remek-delo iz 13. veka koje je slučajno pronađeno u kuhinji jedne starije žene

Luvr kupio remek-delo iz 13. veka koje je slučajno pronađeno u kuhinji jedne starije žene

Muzej Luvr u Parizu najavio je nabavku slike firentinskog umetnika iz 13. veka Cimabuea „Ruganje Hrista”, koja je postala poznata pre nekoliko godina po tome što ju je u kuhinji slučajno otkrila jedna starija žena.

Luvr je saopštio da će renesansna slika, koja je jedno od najstarijih dela u njegovoj kolekciji, biti središnji deo predstojeće izložbe 2025. godine.

Sliku „Osmi Hristos“ naslikao je firentinski umetnik Cimabue oko 1280. godine. Veruje se da je to jedno od osam platna velikog diptiha, od kojih pet još nije pronađeno. Slika, dimenzija nešto više od 25 puta 20 centimetara i naslikana na topolovoj dasci, prikazuje ismevanje Isusa pre njegovog raspeća.

Slika je otkrivena 2019. godine u gradu Compiegne. Umetničko delo je visilo u kuhinji jedne starije Francuskinje koja je odlučila da ga oceni, verujući da je to drevna ikona male vrednosti.

Iste 2019. godine „Ruganje Hristu“ je stavljeno na aukciju. Luvr je planirao da otkupi sliku, ali je neočekivano na aukciji cena skočila na 24 miliona evra, kojima muzej nije raspolagao.

Kao rezultat toga, francusko ministarstvo kulture je delo odmah proglasilo „nacionalnim blagom“ i uvelo mu privremenu zabranu izvoza, dajući Luvru 30 meseci da prikupi neophodna sredstva za otkup.

Ni francusko ministarstvo kulture ni Luvr nisu dali detalje koliko je plaćeno za „Hrista Osmog” niti kako je prikupljen novac za njegovu kupovinu, ali su istakli da su izvršili „izuzetnu mobilizaciju” kako bi podstakli donacije pokrovitelja. kojima su ponuđene poreske olakšice.

U Luvru se pre toga nalazila mnogo veća Cimabueova slika – „Maesta“, takođe završena oko 1280. godine. Skoro 4,3 metra visoko i preko 2,7 metara široko platno je trenutno u fazi restauracije i očekuje se da će biti izloženo uz Ismevanje Hrista u prvoj polovini 2025. godine.