Bela kuća: Nedostatak finansiranja već je uticao na sposobnost Ukrajine da odbije rusku agresiju

Bela kuća: Nedostatak finansiranja već je uticao na sposobnost Ukrajine da odbije rusku agresiju

Kongres SAD trebalo bi da što pre odobri zahtev Bele kuće za pomoć Ukrajini kako bi se sprečile ozbiljne posledice po njenu odbranu.

Ovo je na brifingu izjavio američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, piše „Evropska pravda”.

Prema njegovim rečima, nedostatak finansiranja iz Sjedinjenih Država već je uticao na sposobnost Ukrajine da se odbrani od ruske invazije u punom obimu.

„Svakom nedeljom koja prolazi, naša sposobnost da u potpunosti finansiramo ono što verujemo da je neophodno da Ukrajini damo alate i sposobnosti koje su joj potrebne da odbrani svoju teritoriju i nastavi da napreduje postaje sve teža. Dakle, prozor se zatvara za nas.“, Salivan je primetio.

On je naglasio da, iako su SAD trenutno još uvek u mogućnosti da pruže vojnu pomoć koju Ukrajina traži, puno finansiranje će obezbediti doslednost i delotvornost te podrške.

„Ovo već utiče na našu sposobnost da Ukrajini obezbedimo sve što joj je potrebno, a ovaj uticaj će se vremenom samo povećati“, rezimirao je predstavnik Bele kuće.

Kao što znate, američki predsednik Džo Bajden pokušava da ubedi Kongres SAD da podrži pomoć i Ukrajini i Izraelu, i da odobri novi paket pomoći od 106 milijardi dolara, koji uključuje više od 61 milijardu dolara finansiranja pomoći Ukrajini.

Ali novi predsednik Predstavničkog doma SAD Majk Džonson insistira da se paketi pomoći Ukrajini i Izraelu u Kongresu razmatraju odvojeno, a da se „ukrajinski“ paket razmatra zajedno sa izdvajanjima za bezbednost granice sa Meksikom.

Novi predsednik Predstavničkog doma je tokom vikenda predstavio predlog zakona o sprečavanju zatvaranja vlade, takozvanog „gašenja“, bez pomoći Ukrajine i Izraela.

Glavni diplomata EU je sugerisao da će se američka pomoć Ukrajini verovatno smanjiti u budućnosti, tako da zemlje EU treba da budu politički spremne da nastave da podržavaju Ukrajinu u tom kontekstu.