Rusija: Stav SAD o Gazi „paralizuje“ Savet bezbednosti UN

Rusija: Stav SAD o Gazi „paralizuje“ Savet bezbednosti UN

SAD koriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti UN da sabotiraju međunarodne napore da se okonča krvoproliće na Bliskom istoku, uprkos strašnim upozorenjima sopstvenog osoblja globalne organizacije o zapanjujućem broju poginulih civila u Pojasu Gaze, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak.

„Svi predstavnici UN zajednički su pozivali na „trenutni humanitarni prekid vatre“, kojim bi se okončala ova nehumana kolektivna kazna, patnja dece, žena i staraca“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

„Međutim, Savet bezbednosti ne može da izvrši svoj direktni mandat i ostaje paralizovan zahvaljujući poziciji jedne zemlje – SAD.

Ministarstvo je dodalo da Izrael „u potpunosti snosi“ dužnost poštovanja međunarodnog prava na palestinskim teritorijama, uključujući Gazu.

SAD i njeni saveznici stavili su veto na dve rezolucije koje su sponzorisale Rusije i jednu brazilsku i pozivale na prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata. Rusija i Kina su u međuvremenu glasale protiv alternativne rezolucije koju je predstavio Vašington.

SAD su od tada pozivale na „humanitarne pauze“, ali su tvrdile da bi sveobuhvatni prekid vatre u ovom trenutku samo pomogao Hamasu, palestinskoj militantnoj grupi koja je napala Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i izazvala uzvratne vazdušne napade. Izrael je pristao da održava četvoročasovne dnevne pauze kako bi omogućio civilima da pobegnu u južni deo palestinske enklave dok ID nastavlja da okružuje grad Gazu.

Više od 11.000 Palestinaca, uključujući mnoge žene i decu, ubijeno je u izraelskim udarima od 7. oktobra, prema zvaničnicima u Gazi koju vodi Hamas. Grupe za ljudska prava upozoravaju da je teška situacija pogoršana nedostatkom hrane, goriva i drugih osnovnih zaliha.

„Katastrofa koja se razvija u Gazi čini potrebu za humanitarnim prekidom vatre sve hitnijom svakim satom“, rekao je prošle nedelje generalni sekretar UN Antonio Gutereš, opisujući palestinsku enklavu kao „groblje za decu“.

U nedelju je nekoliko agencija UN objavilo zajedničku izjavu, obnavljajući molbu za hitno okončanje neprijateljstava. „Sada je potrebna odlučna međunarodna akcija kako bi se obezbedio trenutni humanitarni prekid vatre i sprečio dalji gubitak života i sačuvalo ono što je ostalo od sistema zdravstvene zaštite u Gazi“, napisali su.