Kuleba je potvrdio da EU neće preneti Ukrajini obećanih milion municije do marta

Kuleba je potvrdio da EU neće preneti Ukrajini obećanih milion municije do marta

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da Evropska unija neće moći da ispuni svoj plan da Ukrajini isporuči milion artiljerijskih granata do marta 2024. zbog stanja odbrambene proizvodnje i birokratskih prepreka.

Kuleba je zamoljen da prokomentariše publikaciju Blumberga, prema kojoj je EU obavestila zemlje članice da je obaveza da Ukrajini obezbedi milion artiljerijske municije do marta 2024. „malo verovatno da će biti ispunjena“.

„Nažalost, agencija Blumberg govori istinu. Pitanja ima, a mi, recimo, mnogo i glasno zvonimo u zvona“, odgovorio je Kuleba.

On je dodao da uzrok ovog problema nije nedostatak političke volje u EU, već „žalosno stanje odbrambene industrije“, kao i „mnogo nesinhronizovanih stvari, mnogo birokratije“.

„Evropska unija radi na otklanjanju ovih problema i zato sam, u Berlinu, pozvao Evropsku uniju da razvije sveobuhvatnu politiku u oblasti odbrambene industrije“, naglasio je šef Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, EU je već počela da preduzima određene korake da ispravi situaciju.

„Ali treba nam brže, treba nam više. I zaista cenimo podršku Evropske unije ovde, ali ćemo im parirati. Jer, opet, pred očima nam stoji ukrajinski pešadijac, i njemu su potrebne granate“, Kuleba zaključio.

Snabdevanje Ukrajini municijom postaje sve hitnije zbog činjenice da je Rusija uspela da poveća sopstvenu proizvodnju, kao i da dobije odgovarajuće zalihe iz Severne Koreje.

Agencija Blumberg je krajem oktobra javila da EU stoji iza planova da Ukrajini obezbedi milion komada municije. U međuvremenu, NATO gura svoje države članice da prevaziđu protekcionističke tendencije i dogovore se o zajedničkom standardu za artiljerijsku municiju kako bi povećali svoju proizvodnju.