Novi satelit će detektovati i deliti podatke o CO2 iz pojedinačnih objekata

Novi satelit će detektovati i deliti podatke o CO2 iz pojedinačnih objekata

Kanadska kompanija za praćenje emisija GHGSat u subotu je lansirala satelit sa ciljem da po prvi put otkrije emisije ugljen-dioksida iz pojedinačnih objekata kao što su fabrike uglja i čeličane iz svemira.

Satelit, nazvan Vanguard, lansiran je iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji, saopštio je GHGSat.

Tehnologija svemirskog doba se sve više koristi da bi se industrije koje zagađuju zagađivale odgovorne za njihov doprinos klimatskim promenama. GHGSat-ovi podaci dostupni su za prodaju industrijskim emiterima koji žele da smanje svoje emisije, kao i vladama i naučnicima.

Vanguard će se graditi na rastućoj mreži satelita koji već primećuju oblake metana, nevidljivog gasa staklene bašte koji je teško otkriti jer ima tendenciju da curi iz niza malih izvora, uključujući cevovode, lokacije za bušenje i farme.

Ugljen-dioksid čini skoro 80% emisija gasova staklene bašte u SAD od ljudskih aktivnosti i ima tendenciju da uđe u atmosferu iz velikih industrijskih izvora kao što su elektrane. Sateliti koji prate ugljen-dioksid u atmosferi trenutno nisu fokusirani na emisije na nivou postrojenja, saopštio je GHGSat.

Podaci koje prikupi Vanguard će pomoći da se potkrepe uobičajene prakse praćenja i merenja emisije ugljen-dioksida, kaže Stephane Germain, izvršni direktor GHGSat-a iz Montreala.

„Često je ono što nalazimo mešavina direktnih merenja i procena – stoga će direktno merenje celog objekta sa satelita delovati kao validacija“, rekao je Germain u intervjuu.

Sateliti su već pokazali da su emisije metana znatno veće od procenjenih, a Žermen je rekao da sumnja da isto važi i za ugljen-dioksid.

Informacije će pomoći da se poveća tačnost vladinih inventara emisija i naučnog modeliranja i poboljšaće kvalitet korporativnog izveštavanja o gasovima staklene bašte za investitore, saopštio je GHGSat.