Policija istražuje „sajber incident“ kod operatera luka u Australiji

Policija istražuje „sajber incident“ kod operatera luka u Australiji

Australijska federalna policija saopštila je u nedelju da istražuje incident sajber bezbednosti koji je primorao operatera luka DP World Australia da obustavi rad u lukama u nekoliko država, piše Rojters.

„Započeli smo istragu o incidentu i ne komentarišemo dalje jer je istraga u toku“, rekao je portparol australijske federalne policije.

DP World Australia rekao je Rojtersu u subotu da operacije u pogođenim lukama još nisu obnovljene. U saopštenju se navodi da kompanija „radi non-stop na bezbednom uspostavljanju normalnog rada“ nakon što je kršenje otkriveno u petak.

Portparol kompanije u nedelju nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar o tome da li su operacije obnovljene.

DP World Australia, deo državnog lučkog giganta DP Vorld u Dubaiju, upravlja sa četiri kontejnerska terminala u Australiji u Melburnu, Sidneju, Brizbejnu i Fremantlu u Zapadnoj Australiji.

Kasno u subotu, australijski nacionalni koordinator za sajber bezbednost Darren Goldi, imenovan ove godine kao odgovor na nekoliko velikih kršenja podataka, rekao je da će „prekid“ „verovatno trajati nekoliko dana i da će uticati na kretanje robe u i iz zemlja“.

„DP World Australia je obavestio da je ograničio pristup svojim australijskim lučkim operacijama u Sidneju, Melburnu, Brizbejnu i Frimantlu dok istražuje incident“, rekao je Goldi na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Tviter.

Ministarka unutrašnjih poslova Kler O’Nil rekla je u subotu da vlada koordinira odgovor na „sajber incident“.

Prema DP Vorld-u, u azijsko-pacifičkom regionu zapošljava više od 7.000 ljudi i ima luke i terminale na 18 lokacija.