Bajden: Nema mogućnosti prekida vatre u Gazi

Bajden: Nema mogućnosti prekida vatre u Gazi

Američki predsednik Džo Bajden odbacio je bilo kakvu nadu u postizanje trajnog primirja između Izraela i Hamasa u Gazi.

„Nijedan. Nema mogućnosti“, rekao je Bajden novinarima ispred Bele kuće u četvrtak na pitanje o šansama za čvrst prekid neprijateljstava.

Govoreći sa novinarima odvojeno kasnije tokom dana, dok se ukrcavao na Air Force One, predsednik je otkrio da je tražio „pauzu“ u borbama „više od tri dana“.

SAD, međutim, nisu uspele da obezbede čak ni toliku pauzu od Izraela, koji je očigledno rešen da nastavi svoj rat protiv Hamasa sve dok militantna grupa ne bude potpuno uništena.

Izrael je do sada samo pristao da sprovodi dnevne humanitarne pauze, otkrio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na konferenciji za novinare, pozdravivši ovaj razvoj kao „značajne korake napred”.

„Izrael će početi da primenjuje četvorosatne pauze u oblastima severne Gaze svakog dana, sa najavom koja će biti objavljena tri sata ranije“, rekao je Kirbi novinarima u četvrtak. „Izraelci su nam rekli da neće biti vojnih operacija u ovim oblastima tokom trajanja pauze (i) da ovaj proces počinje danas.

Izrael je više puta odbacio mogućnost postizanja bilo kakvog primirja sa Hamasom, dok ta grupa nastavlja da drži taoce koje je uzela tokom svog prvobitnog napada na jugu zemlje 7. oktobra.

„Neće biti prekida vatre bez povratka talaca. Ovo bi trebalo u potpunosti da bude uklonjeno iz leksikona“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu posadama aviona u vazduhoplovnoj bazi Ramon tokom vikenda.

Međutim, nasamo, Izrael je navodno odbio da pristane na prekid vatre, čak i ako je trebalo da obezbedi oslobađanje navedenih talaca. Kako piše The Guardian, Netanjahu je već odbio dogovor o petodnevnom prekidu vatre u zamenu za oslobađanje određenih talaca. Prvobitni dogovor je uključivao oslobađanje dece, žena, staraca i bolesnih ljudi, piše list, pozivajući se na izvore upoznate s tim. Izraelska vlada je, međutim, odbacila predlog, a Netanjahu je pokazao čvrst stav i odgovorio pokretanjem kopnene ofanzive.