Nehirurški tretman mioma materice

Nehirurški tretman mioma materice

Fibroidi materice su vodeći uzrok žena koje se podvrgavaju histerektomiji, zbog čega ne mogu da rađaju decu. Fibroidi se često dijagnostikuju kod žena između 20 i 40 godina. Oni mogu izazvati obilno menstrualno krvarenje, bol i neplodnost.

Dr Mišel Lui, ginekološki hirurg i specijalista za fibroide na klinici Mejo, kaže da postoji novija nehirurška procedura za uklanjanje fibroida. Fibroidi su mišićni tumori koji rastu u zidovima materice. U većini slučajeva, oni su benigni.

„Čak i mali fibroidi, u zavisnosti od njihove lokacije, mogu izazvati menstrualne nepravilnosti ili obilne menstruacije“, kaže dr Lui. Ona kaže da noviji, minimalno invazivni tretman pod nazivom radiofrekventna ablacija efikasno uklanja fibroide.

„Ova tehnologija je zaista dobra za fibroide unutar zida materice jer bi oni tradicionalno zahtevali da napravimo rez u tkivu materice kako bismo uklonili i lečili fibroidu“, kaže dr Lui.

Lekari ubacuju igličasti uređaj u fibroid, šaljući radiofrekventne toplotne talase da ciljaju fibroide. „Korišćenje energije za razbijanje fibroidnog tkiva, a to uzrokuje da se fibroidi smanjuju i postaju manje produktivni u pogledu simptoma“, objašnjava dr Lui.

Najbolje od svega je što posle procedure nema ili nema zastoja.

„Mislim da je ovo najbrže vreme oporavka koje možemo da ponudimo za lečenje simptoma povezanih sa fibroidima“, kaže dr Lui.