Savo Pilipović: Zaštitnik prava pacijenata u Srbiji ne funkcioniše, potrebna je reorganizacija

Savo Pilipović: Zaštitnik prava pacijenata u Srbiji ne funkcioniše, potrebna je reorganizacija

Ukoliko pacijent ne može da zakaže pregled ili je imao nesuglasice sa zdravstvenim radnikom, neće moći da se žali Zaštitniku prava pacijenata u bolnici ili domu zdravlja jer on od 2019. godine ne postoji. Ova ustanova sada se nalazi pri lokalnim samoupravama, a iz Udruženja pacijenata kažu da ne funkcioniše.

Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata za N1 kaže da je Zaštitnik prava pacijenata prebačen u nadležnost lokalnih samouprava jer nije fukcionisao u domovima zdravlja i bolnicama, ali da je i danas situacija ista.

„Od početka to ne funkcioniše. To je jedna mrvorođena ustanova za koju je nabolja definicija ‘čemu ovo služi, a uz to i ne radi’. Problem je što nismo dobro organizovali zaštitnika prava pacijenata. Mi se zalažemo da on bude organizovan po uzoru na Zaštitnika prava građana. To mora da bude jedna ustanova koja je profesionalna i plaćena, da ti ljudi koji tamo rade budu motivisani da rade, da dobiju adekvatnu stručnu obuku jer je veliki problem to što pacijenti imaju različite probleme i zahteve“, navodi on.

Prema njegovim rečima, da bi ta funkcija zaživela i da bi pacijenti imali kome da se obrate kad imaju problem, uz političku volju, potrebno je, kako navodi, da se odvoji ozbiljna količina novca. Ukoliko pacijenti i kontaktiraju zaštitnike najčešće ne dobiju ikakav odgovor, pa se stoga radije odlučuju da se za pomoć obrate udruženjima pacijenata.

„Ne može to da bude nešto što se radi volonterski. Svaka predstavka mora da dobije svoj odgovor. Mi nažalost nismo osposobljeni da odgovaramo na te zahteve. Ponekad je vrlo važno da čovek dobije odgovor makar i negativan. Ja nekad imam situaciju da kažem da ne možemo da pomognemo ili da onaj koji nam se obraća nije u parvu i pacijent mi se zahvaljuje i razume“, kaže Pilipović.

Ističe da se naš zdravstveni sistem svakog dana bori da preživi i funkcioniše i da je, s obzirom na to kako se prema njemu odnosimo, dobro da imamo i ovakav kvalitet usluga.

„Moramo da budemo realni. Živimo u jednom relativno siromašnom društvu. Ono što je problem u takvom društvu je i da zdravstvo ne stoji onako kako bismo svi voleli. Ustanova zaštitnika prava pacijenata bojim se da je nešto što će doći u nekom boljem zdravstvenom sistemu. Ovaj zdravstveni sistem koji imamo u ovom trenutku i 30 godina unazad i imaćemo u budućnosti nema potrebu za Zaštitnikom prava pacijenata jer kad kod dobijemo neku zdravstvenu uslugu treba da budemo zadovoljni. To je realnost. To nije ono što želimo i voleli bismo da je bolje, ali moramo da budemo realni i znamo koliko izdvajamo za zdravstvo“, zaključuje Pilipović.