Studija baca svetlo na izvanredan sistem reciklaže u mozgu

Studija baca svetlo na izvanredan sistem reciklaže u mozgu

Istraživači sa Univerziteta Auburn došli su do otkrića koje baca svetlo na to kako naše moždane ćelije uspevaju da efikasno zamene starije proteine. Ovaj proces je ključan za održavanje efikasne neuronske komunikacije i osiguravanje optimalne kognitivne funkcije.

Objavljeno u Frontiers in Cell Development and Biologi, studija pod naslovom „Nedavno reciklirani sinaptički vezikuli koriste multi-citoskeletni transport i diferencijalnu verovatnoću presinaptičkog hvatanja da bi uspostavili retrogradni neto fluks tokom ISVE u centralnim neuronima“, detaljno opisuje kako se prenose stariji proteini u moždanim ćelijama. za reciklažu.

Dr Michael V. Gramlich, docent fizike na Univerzitetu Auburn, objašnjava: „Ćelije u mozgu redovno zamenjuju starije proteine da bi održale efikasno razmišljanje. Međutim, tačan mehanizam kako se stariji proteini transportuju tamo gde im je potrebno da li se recikliraju do sada je ostalo otvoreno pitanje. Naše istraživanje pokazuje da specifičan put reguliše kako se stariji proteini transportuju do tela ćelije gde se recikliraju, omogućavajući novim proteinima da zauzmu njihovo mesto.“

Ovo otkriće ima duboke implikacije za razumevanje zdravlja mozga. Bez efikasne zamene proteina, neuroni u mozgu bi se vremenom degradirali i postali manje efikasni. Dr Gramlich dodaje: „Naš rad otkriva put koji se može regulisati i koji se može modulirati kako bi se prilagodile povećane ili smanjene funkcije mozga. Ovo sprečava degradaciju neurona tokom vremena.“

Studija je bila zajednički napor u koji su učestvovali diplomirani student Mejson Parks i student dodiplomskih studija Nathan Landers. Impresivno, kao student osnovnih studija, Nejtan Landers je izveo napredno računarsko programiranje koje je bilo ključno za razumevanje rezultata ovog istraživanja.

„Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da jedan jednostavan mehanizam koji se može regulisati određuje kada se stariji proteini biraju za recikliranje“, kaže dr Gramlih.

Ova publikacija je deo zbirke koja se fokusira na trgovinu ljudima i neuronsku plastičnost i učenje. Istraživači su koristili kombinaciju tehnika, uključujući fluorescentnu mikroskopiju, kulture hipokampusa i kompjuterske analize, da bi utvrdili mehanizme koji posreduju u prometu starijih sinaptičkih vezikula nazad u telo ćelije.

Istraživački tim Univerziteta Auburn je uzbuđen zbog potencijalne primene njihovih otkrića u unapređenju našeg razumevanja zdravlja mozga i degenerativnih neuroloških stanja.