Saudijska Arabija i Rusija nastavljaju dodatna dobrovoljna smanjenja nafte

Saudijska Arabija i Rusija nastavljaju dodatna dobrovoljna smanjenja nafte

Najveći izvoznici nafte Saudijska Arabija i Rusija potvrdili su u nedelju da će nastaviti sa dodatnim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte do kraja godine, jer zabrinutost oko potražnje i ekonomskog rasta i dalje opterećuje tržišta sirove nafte.

Obe zemlje su rekle da će njihova smanjenja biti razmotrena sledećeg meseca kako bi se razmotrilo proširenje, produbljivanje ili povećanje.

Saudijska Arabija je potvrdila da će nastaviti sa svojim dodatnim dobrovoljnim smanjenjem od milion barela dnevno (bpd) što će dovesti do proizvodnje od oko 9 miliona barela dnevno za decembar, rekao je izvor u ministarstvu energetike u saopštenju.

„Ovo dodatno dobrovoljno smanjenje dolazi da pojača napore iz predostrožnosti koje su uložile zemlje OPEK+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte“, naveo je izvor u saopštenju.

Nakon saudijske izjave, Moskva je takođe najavila da će nastaviti sa dodatnim dobrovoljnim smanjenjem snabdevanja za 300.000 bpd iz izvoza sirove nafte i naftnih derivata do kraja decembra.

OPEK+, koji se sastoji od zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i vodećih saveznika, uključujući Rusiju, od prošle godine smanjuje proizvodnju u, kako kaže, preventivnoj akciji za održavanje stabilnosti tržišta.

Nafta je u septembru dostigla maksimum iz 2023. na blizu 98 dolara po barelu za naftu Brent, iako je od tada oslabila da bi se trgovalo oko 85 dolara po barelu u petak, uprkos podršci sukoba na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija, faktički lider OPEK-a, prvo je napravila dobrovoljno smanjenje za jul kao dodatak širokom sporazumu o ograničavanju ponude koji su neke članice OPEK+ prvi dogovorile u aprilu.

Kraljevina je u septembru saopštila da će produžiti svoje dodatno dobrovoljno smanjenje do kraja godine i da će preispitati odluku svakog meseca.

Analitičari su očekivali da će kraljevina potvrditi da će produžiti smanjenje u decembru.

Junska odluka OPEK+ već ograničava snabdevanje do 2024.

Sledeći sastanak saveza je zakazan za 26. novembar u Beču.