Rat u Ukrajini prelazi u fazu iscrpljivanja, vojsci su potrebne nove sposobnosti

Rat u Ukrajini prelazi u fazu iscrpljivanja, vojsci su potrebne nove sposobnosti

Ukrajinski glavnokomandujući rekao je u sredu da se rat sa Rusijom kreće u novu fazu statičnih i iscrpljujućih borbi, fazu za koju je upozorio da bi mogla da koristi Moskvi i omogući joj da obnovi svoju vojnu moć.

U članku za The Economist, general Valerij Zalužnji je rekao da su njegovoj vojsci potrebne ključne nove vojne sposobnosti i tehnologija, što je najvažnije vazdušna snaga, da bi izašla iz nove faze rata, koja je sada u 21. mesecu.

„Osnovno oružje, kao što su projektili i granate, i dalje je neophodno. Ali ukrajinskim oružanim snagama su potrebne ključne vojne sposobnosti i tehnologije da bi izašle iz ove vrste rata. Najvažnija je vazdušna snaga“, napisao je on.

Njegov članak dolazi skoro pet meseci nakon velike ukrajinske kontraofanzive koja nije uspela da napravi ozbiljan prodor protiv teško miniranih ruskih odbrambenih linija, a očekuje se da će borbe usporiti kako se vreme pogorša.

Ruske trupe su sada krenule u ofanzivu u delovima na istoku, a Kijev strahuje da Moskva planira da pokrene kampanju vazdušnih udara kako bi osakatila električnu mrežu, gurnuvši milione u mrak u dubinama zime.

Zalužnji je koristio oštar jezik da bi opisao opasnost od faze iscrpljujućih borbi rekavši: „Ovo će koristiti Rusiji, omogućavajući joj da obnovi svoju vojnu moć, na kraju ugrozivši ukrajinske oružane snage i samu državu.“

On je izdvojio prednost ruske vazdušne snage kao faktor koji je otežao napredovanje i pozvao Kijev da izvrši masivne udare bespilotnih letelica kako bi preopteretio rusku protivvazdušnu odbranu.

On je rekao da Ukrajina treba da bude bolja u uništavanju ruske artiljerije, kao i da osmisli bolju tehnologiju za probijanje mina, rekavši da su se zapadne zalihe pokazale nedovoljnim suočena sa ruskim minskim poljima koja se protežu 20 km (12 milja) u nekim oblastima.

On je nazvao prioritetom za Ukrajinu da poveća svoje rezervne snage uprkos tome što je napomenuo da ima ograničen kapacitet da ih obuči unutar zemlje i naglašavajući nedostatke u zakonodavstvu koji omogućavaju ljudima da izbegnu službu.

„Pokušavamo da rešimo ove probleme. Uvodimo jedinstveni registar regruta i moramo proširiti kategoriju građana koji mogu biti pozvani na obuku ili mobilizaciju“, napisao je on.

„Uvodimo i ‘borbeni staž’, koji podrazumeva smeštanje novomobilisanog i obučenog osoblja u iskusne prvenstvene jedinice za njihovu pripremu“, rekao je on.