Premijer Grčke ne vidi rešenje na Bliskom istoku bez strateškog poraza Hamasa

Premijer Grčke ne vidi rešenje na Bliskom istoku bez strateškog poraza Hamasa

Ne može biti rešenja za krizu na Bliskom istoku bez „strateškog poraza“ Hamasa, izjavio je u ponedeljak grčki premijer Kirijakos Micotakis, dodajući da bi svet već mogao da počne da raspravlja ko će vladati Gazom u bliskoj budućnosti, piše „Evropska istina”.

„Nemoguće je zamisliti rešenje krize bez strateškog poraza Hamasa […] još nije kasno da se počne razgovarati o budućnosti Gaze i ko će njome vladati, pošto Hamas više neće postojati“, rekao je Micotakis. .

Premijer je objasnio da su palestinske vlasti dokazale svoju efikasnost u upravljanju Zapadnom obalom reke Jordan.

„Po mom mišljenju, jedino rešenje može biti oživljavanje dijaloga između dve države. To jest, pravo Palestinaca da imaju svoju državu bez ugrožavanja prava Izraela da ima svoju državu“, rekao je on.

Vlada Nove demokratije desnog centra podržava Izrael od početka krize, izazivajući oštre kritike opozicije zbog uzdržanosti od nedavnog glasanja u UN o prekidu vatre u Gazi.

Politički, grčka vlada takođe želi da podseti svoje zapadne saveznike na svoju ulogu zemlje stabilnosti u regionu, s obzirom na poziciju Turske u bliskoistočnoj krizi.

Ankara je oštro kritikovala Izrael, rekavši da je Hamas, koji Zapad smatra terorističkom organizacijom, „oslobodilačka grupa“.

„Nije lako naći mesto za dalje unapređenje grčko-turskih odnosa kada je [turski predsednik Redžep Tajip] Erdogan na pogrešnoj strani istorije jer odbija da osudi Hamas, nazivajući ga oslobodilačkim pokretom. Napravićemo jedan korak. u jednom trenutku, vodeći računa da imamo jasne ciljeve i nadajući se najboljem“, zaključio je grčki lider.

Prošle nedelje, vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez pozvao je na „međunarodni mirovni samit“ kako bi se pronašlo dugoročno rešenje za krizu između Izraela i Hamasa.

Ovakav stav podržali su i lideri Evropske unije u saopštenju nakon samita održanog 26-27. oktobra u Briselu.