Američki sudija pita Trampa da li želi da mu se suđenje prenosi na televiziji

Američki sudija pita Trampa da li želi da mu se suđenje prenosi na televiziji

Američki sudija, Tanja Čutkan iz Vašingtona, postavila je pitanje bivšem predsedniku Donaldu Trampu da li želi da se njegovo suđenje, zakazano za mart 2024. godine, prenosi na televiziji. Ova odluka je usledila nakon zahteva medijskih organizacija, uključujući NBC News i grupa za zagovaranje štampe, da javnost ima pravo da prati suđenje.

Suđenje Donaldu Trampu biće pravno značajno i privuklo veliku pažnju javnosti s obzirom na njegov status bivšeg američkog predsednika i potencijalnog favorita za nominaciju republikanaca u 2024. godini.

Trampov advokat Džon Lauro je ranije podržao televizijsko emitovanje suđenja. Međutim, ostaje nejasno da li će sam Tramp, koji je tokom svoje karijere težio publicitetu i medijima, želeti da prenosi suđenje.

Upravno telo za američko pravosuđe razmatra ublažavanje zabrane emitovanja sudskih postupaka, ali bilo kakva promena u pravilima neće se desiti pre početka suđenja Trampu u ovom slučaju i drugom krivičnom postupku koji je zakazan za maj.

Osim ovog slučaja, Tramp se suočava sa nizom drugih pravnih postupaka, uključujući optužbe za građansku poslovnu prevaru i krivičnu istragu zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima.

Njegov status i sudski postupci sigurno će biti u središtu pažnje u narednim mesecima, kako u medijima tako i u političkim krugovima.