Lideri Estonije i Luksemburga kritikovali Orbana zbog susreta sa Putinom

Lideri Estonije i Luksemburga kritikovali Orbana zbog susreta sa Putinom

Lideri Estonije i Luksemburga kritikovali su u utorak svog vršnjaka iz Evropske unije, mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovog nedavnog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je imao veliku pompu dok Moskva vodi rat protiv Ukrajine.

Po dolasku na samit 27 nacionalnih lidera EU u Briselu, Orban je upitan o njegovom sastanku sa Putinom, održanom ovog meseca u Kini uprkos naporima EU da izoluje Rusiju zbog rata.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da će pokrenuti to pitanje sa Orbanom, a Luksemburžanin Gzavije Betel rekao je da je susret sa Putinom „pokazivanje srednjeg prsta“ Ukrajincima.

Orban je rekao da je „ponosan“ na svoju strategiju.

„Želeli bismo da učinimo sve da imamo mir. Zato držimo otvorene sve komunikacione linije prema Rusima, inače neće biti šanse za mir“, rekao je on novinarima.

Zapad je Ukrajini pružio finansijsku i vojnu pomoć vrednu milijarde evra i uveo niz ekonomskih sankcija Rusiji otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ali Orban je gajio mnogo bliže veze sa Moskvom nego njegovi kolege iz EU i redovno je govorio protiv sankcija i pretio bloku od dodatnih 50 milijardi evra podrške obećane Ukrajini do 2027. godine.

Govoreći po dolasku na isti skup u Briselu, Estonija Kalas je ponovila da je užasnuta Orbanom koji se rukuje sa Putinom kojeg je nazvala ratnim zločincem, kojeg traži Međunarodni krivični sud.

„Samo pitam: Zašto? Zašto je ovo zaista potrebno?“, rekao je Kalas novinarima. „Ne bih želeo da budem na istoj slici sa takvim momkom.

Upitana o Orbanovom susretu sa Putinom, Betel je rekla: „To je zaista pokazivanje srednjeg prsta zemlji koja svakodnevno pati od ruskih projektila i bombi.“