Hamasov tunel ispod Gaze: Skrivena linija fronta za Izrael

Hamasov tunel ispod Gaze: Skrivena linija fronta za Izrael

Ono što čeka izraelske kopnene trupe u Gazi, kažu bezbednosni izvori, jeste mreža tunela Hamasa duga stotina kilometara i duboka do 80 metara, koju je jedan oslobođeni talac opisao kao „paukovu veb“ i od strane jednog stručnjaka kao „Vijetkong puta 10“, piše Rojters.

Palestinska islamistička grupa ima različite vrste tunela koji prolaze ispod peščanog obalnog pojasa od 360 kvadratnih kilometara i njegovih granica – uključujući napade, krijumčarenje, skladištenje i operativne rupe, rekli su izvori sa Zapada i Bliskog istoka upoznati sa ovim pitanjem.

Sjedinjene Države veruju da će se izraelske specijalne snage suočiti sa izazovom bez presedana u borbi protiv Hamasovih militanata dok pokušavaju da izbegnu ubijanje talaca koji se drže ispod zemlje, rekao je američki zvaničnik.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin primetio je da bi se devetomesečna bitka Iraka za preuzimanje grada Mosula od Islamske države mogla pokazati lakšom od onoga što čeka Izraelce – verovatno da će biti „mnogo IED-ova (improvizovanih eksplozivnih naprava), a puno zamki za mine, i samo stvarno brušenje“.

Iako je Izrael mnogo uložio u otkrivanje tunela – uključujući podzemnu barijeru opremljenu senzorima koju je nazvao „gvozdeni zid“ – smatra se da Hamas i dalje ima funkcionalne tunele za spoljni svet.

Posle poslednje runde neprijateljstava 2021. godine, Hamasov lider u Gazi, Iehia Al-Sinvar, rekao je: „Počeli su da govore da su uništili 100 km Hamasovih tunela. Kažem vam, tuneli koje imamo u Pojasu Gaze premašuju 500 km. Čak i ako njihov narativ je istinit, uništili su samo 20% tunela.“

Nije bilo potvrđivanja komentara Sinvara, za koga se smatra da se krije pod zemljom uoči očekivane izraelske kopnene ofanzive.

Ali procena od stotina kilometara je široko prihvaćena od strane bezbednosnih analitičara, iako je blokirani obalni pojas dugačak samo 40 km (25 milja).

Sa Izraelom koji ima potpunu kontrolu nad vazdušnim i pomorskim pristupom Gaze i 59 km od njenih 72 km kopnenih granica – sa Egiptom 13 km južno – tuneli predstavljaju jedan od retkih načina za Hamas da dovede oružje, opremu i ljude.

Dok su ona i druge palestinske grupe tajne u vezi sa svojim mrežama, nedavno pušteni izraelski talac, 85-godišnji Jočeved Lifšic, rekao je: „Izgledalo je kao paukova mreža, mnogo, mnogo tunela“, dodajući: „Hodali smo kilometrima ispod zemlje .“

Hamas veruje da su sa ogromnom izraelskom vazdušnom i oklopnom vojnom nadmoći, tuneli način da se smanje neke od tih prednosti prisiljavanjem izraelskih vojnika da se kreću ispod zemlje u skučenim prostorima koje borci Hamasa dobro poznaju.

Portparol izraelske vojske rekao je u četvrtak: „Neću detaljnije govoriti o broju kilometara tunela, ali to je veliki broj, izgrađen ispod škola i stambenih naselja.

Pozivajući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da interveniše, palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je na hitan prekid „agresije“ na Gazu i kreće ka „političkom rešenju umesto vojnih i bezbednosnih rešenja“.

Izraelski bezbednosni izvori kažu da su teška izraelska vazdušna bombardovanja izazvala malo štete na infrastrukturi tunela, a komandosi Hamasa koji su ove nedelje mogli da pokrenu morski napad na priobalne zajednice u blizini Gaze.

„Iako smo masovno napadali danima i danima, rukovodstvo (Hamasa) je prilično netaknuto, kao i sposobnost komandovanja i kontrole, sposobnost čak i da pokuša da izvede kontranapade“, rekao je Amir Avivi, bivši brigadni general čiji su visoki položaji u izraelskoj vojsci uključivali zamenika komandanta divizije Gaze, zaduženog za rešavanje tunela.

Ispod je čitav grad po Gazi sa dubinama od 40-50 metara. Postoje bunkeri i štabovi i skladišta i naravno povezani su sa više od hiljadu raketnih lansirnih pozicija.“

Drugi izvori procenjuju dubine do 80 metara.

Jedan zapadni bezbednosni izvor je rekao: „Trče miljama. Napravljeni su od betona i veoma dobro napravljeni. Pomislite na Vijetkong vremena 10. Imali su godine i mnogo novca sa kojima su mogli da rade.“

Drugi bezbednosni izvor, iz jedne od susednih izraelskih zemalja, rekao je da su Hamasovi tuneli iz Egipta i dalje aktivni.

„Lanac snabdevanja je još uvek netaknut ovih dana. Mreža uključena u olakšavanje koordinacije su neki egipatski vojni oficiri. Nejasno je da li egipatska vojska ima saznanja o tome,“ rekao je on.

Prema dva bezbednosna izvora i trgovcu u egipatskom gradu El Ariš, mali broj užih, dubokih tunela za krijumčarenje je još uvek radio donedavno između Egipta i Gaze, ali su se oni skoro zaustavili od Izrael-Hamasa. počeo rat.

Egipatski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u sredu tokom inspekcije vojnih jedinica u Suecu da je uloga vojske da obezbedi egipatske granice.

Hamas je stvoren u Gazi 1987. i smatra se da je počeo da kopa tunele sredinom 1990-ih, kada je Izrael dao Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji Jasera ​​Arafata određeni stepen samouprave u Gazi.

Mreža tunela je ključni razlog zašto je Hamas jači u Gazi nego na Zapadnoj obali koju su okupirali Izraelci, gde izraelska naselja, vojne baze i uređaji za nadzor otežavaju ulazak bilo čega iz Jordana.

Probijanje tunela postalo je lakše 2005. kada je Izrael povukao svoje vojnike i naseljenike iz Gaze, i kada je Hamas osvojio vlast na izborima 2006. godine.

Ubrzo nakon toga, Hamasovo vojno krilo, brigade Iz el-Deen al-Kasam, uhvatile su Gilada Šalita i ubile još dva izraelska vojnika nakon što su prokopali 600 metara da bi izvršili raciju na bazu Kerem Šalom na granici Gaze.

Godinu dana kasnije Hamas je započeo vojni napad na Arafatove snage u Gazi koristeći napade iz tunela.

Iako su vojni tuneli ostali nedostupni za spoljne poglede, tokom te ere krijumčari Gaze bi pokazivali svoje jedva skrivene komercijalne tunele ispod granice sa Rafahom.

Oni su bili široki oko tri stope (jedan metar) i koristili su motore vitla za vuču robe duž peščanih podova tunela u izdubljenim buradima sa benzinom.

Jedan operater tunela u Rafah, Abu Kusaj, rekao je da je za kopanje tunela od pola milje bilo potrebno tri do šest meseci i da bi mogao da donese profit do 100.000 dolara dnevno. Najprofitabilnija stavka bili su meci, kupljeni po 1 dolar u Egiptu, a za više od 6 dolara u Gazi. Kalašnjikov puške, kako je rekao, koštaju 800 dolara u Egiptu i prodaju se za duplo više.

Smatra se da je 2007. vojno krilo dovelo svog komandanta Mohameda Deifa u Gazu kroz tunel iz Egipta. Deif je bio mozak iza Hamasovog smrtonosnog napada na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, a taoci su uzeti.

Profesor Joel Roskin, geomorfolog i geolog sa izraelskog Univerziteta Bar-Ilan rekao je da je teško precizno mapirati mrežu tunela sa površine ili svemira, jer je dodavanje visoko povjerljivih informacija od suštinskog značaja za 3D mapiranje i vizualizaciju slika.

Među elitnim jedinicama koje imaju zadatak da odu u podzemlje je Jahalom, specijalni komandosi iz izraelskog borbenog inženjerskog korpusa poznatih kao „lasice“, koji su specijalizovani za pronalaženje, čišćenje i uništavanje tunela.

Ranije ove nedelje izraelski premijer Benjamin Netanjahu posetio je borce Jahaloma, rekavši im: „Ja se oslanjam na vas, narod Izraela se oslanja na vas“.

Izraelski izvori kažu da je ono što ih čeka strašno i da su se suočili sa neprijateljem koji se pregrupisao i naučio iz prethodnih izraelskih operacija 2014. i 2021. godine.

„Biće mnogo zamki za mine. Imaju termobarično oružje koje nisu imali 2021. godine, koje je smrtonosnije. I verujem da su nabavili mnogo sistema protivtenkovskog naoružanja koji će pokušati da gađaju. naši oklopni transporteri (oklopni transporteri), tenkovi“, rekao je Amnon Sofrin, bivši brigadni general i bivši komandant Borbenog obaveštajnog korpusa.

Sofrin, koji je takođe ranije bio šef obaveštajnog direktorata izraelske špijunske agencije Mosad, rekao je da će Hamas takođe pokušati da kidnapuje vojnike.

Dafne Ričemond-Barak, profesorka na izraelskom Univerzitetu Rajhman i autorka knjige Underground Varfare, rekla je da su sukobi u Siriji i Iraku promenili situaciju.

„Ono sa čim će se ID (izraelska vojska) verovatno suočiti unutar tunela takođe je svo iskustvo i svo znanje koje su stekle grupe poput ISIS-a (Islamska država) i koje je… preneto Hamasu.