Viši nivoi triglicerida povezani sa manjim rizikom od demencije

Viši nivoi triglicerida povezani sa manjim rizikom od demencije

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u oktobru 2023. godine, stariji ljudi sa višim nivoima triglicerida, vrste masti u krvi, mogu imati manji rizik od demencije i ispoljiti sporiji kognitivni pad u poređenju sa starijim osobama koje imaju niže nivoe triglicerida. Studija je otkrila ovu vezu, ali nije direktno dokazala da viši nivoi triglicerida direktno sprečavaju demenciju.

Trigliceridi su masti u krvi koje služe kao glavni izvor energije za organizam. Prema istraživačima, viši nivoi triglicerida mogu biti odraz boljeg opšteg zdravlja i načina života koji pomaže u zaštiti od demencije. Studija je sugeriše da bi nivoi triglicerida mogli biti koristan pokazatelj rizika od demencije kod starijih osoba.

Istraživači su pratili 18.294 osobe prosečne starosti od 75 godina koje nisu prethodno imale dijagnozu Alchajmerove bolesti ili demencije. Učesnici su bili praćeni u proseku šest godina, a tokom tog perioda, 823 osobe su razvile demenciju.

Nakon analize nivoa triglicerida u krvi svakog učesnika i prilagođavanja faktora koji bi mogli uticati na rizik od demencije, istraživači su otkrili da svako udvostručenje nivoa triglicerida bilo povezano sa 18% manjim rizikom od razvoja demencije.

Učesnici studije su podeljeni u četiri grupe na osnovu nivoa triglicerida. Pokazalo se da je svaka grupa sa višim nivoima triglicerida imala manji rizik od demencije u poređenju sa onima sa nižim nivoima.

Istraživači su takođe potvrdili svoje nalaze u drugoj grupi podataka koja se sastojala od 68.200 starijih osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako su ovi rezultati zanimljivi, istraživači naglašavaju da je potrebno sprovesti dalje studije kako bi se razumela tačna priroda veze između triglicerida i rizika od demencije. Ograničenje studije je i to što je obuhvatila samo osobe starije od 65 godina bez prethodnih kognitivnih problema, pa se rezultati ne mogu direktno primeniti na druge populacije.