Najmanje 2.000 dece ubijeno u Gazi

Najmanje 2.000 dece ubijeno u Gazi

Najmanje 2.000 dece je poginulo u izraelskom bombardovanju Gaze u poslednjih 17 dana, saopštila je humanitarna grupa Save the Children sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Dobrotvorna organizacija je citirala podatke Ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas, koje je u ponedeljak navelo da je najmanje 5.087 ljudi ubijeno u izraelskoj opsadi enklave, uključujući najmanje 2.055 dece.

„Hiljade domova i desetine igrališta, škola, bolnica, crkava i džamija oštećeno je ili uništeno u Gazi“, saopštili su iz Save the Children. „Najmanje 4.600 dece je povređeno, kako je izvestilo Ministarstvo zdravlja [Gaze] – neka su sa strašnim opekotinama, izgubljenim udovima i drugim užasnim povredama od eksplozije.

Tvrdi se da izraelski vazdušni napadi „ubijaju i ranjavaju decu neselektivno“.

Pored 2.055 dece za koje se tvrdi da su ubijeni u Gazi, dobrotvorna organizacija je takođe primetila izveštaje izraelskih medija u kojima se navodi da je „još 27 dece ubijeno u Izraelu“.

Izrael je započeo bombardovanje Gaze bez presedana u znak odmazde za iznenadni upad palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra na njenu teritoriju. Oko 1.400 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u napadu, tokom kojeg su borci Hamasa zauzeli i 250 talaca.

Hamas je u ponedeljak oslobodio dve starije izraelske taoce pošto je rastao pritisak na grupu da oslobodi sve zarobljenike koji se drže u Gazi. Očekuje se da će Izrael narednih dana pokrenuti kopnenu ofanzivu na enklavu, kao deo obećanja premijera Benjamina Netanjahua da će iskoreniti Hamas.

„S obzirom da se broj mrtvih povećava, deca su u opasnosti i prestrašena“, rekao je Džejson Li iz Save the Children. „Deca su ubijena i povređena u svakoj većoj eskalaciji, a da ne pominjemo da su pate od ozbiljnih dugoročnih uticaja na mentalno zdravlje. Nikada nisu izašli nepovređeni.“

Li je dodao da se prekid vatre mora odmah dogovoriti, insistirajući da je „jedini način da se zaista zaštite životi dece zaustavi ovo nasilje“.

Na drugom mestu u svom saopštenju, Save the Children je upozorio na dalju humanitarnu katastrofu u Gazi, rekavši da je više od milion dece „zarobljeno usred zone aktivne sukobe“ bez bezbednog izlaza. Mnogi nemaju pristup lekovima i adekvatnoj nezi nakon što je Izrael isključio struju koja je napajala vitalnu zdravstvenu infrastrukturu, dodala je agencija.