Foxconn pod istragom zbog poreza i korišćenja zemljišta na više lokacija u Kini

Foxconn pod istragom zbog poreza i korišćenja zemljišta na više lokacija u Kini

Kineski tehnološki gigant Foxconn nalazi se pod istragom kineskih vlasti zbog poreza i korišćenja zemljišta na nekoliko svojih lokacija u Kini. Istraga obuhvata lokacije kompanije Foxconn u provincijama Guangdong i Đangsu na jugoistoku, kao i istrage o korišćenju zemljišta kompanije u provincijama Hunan i Hubei u centralnom delu Kine. Državni medij Global Times izvestio je o ovoj istragi, ali nije pružio detalje o tome šta tačno vlasti istražuju ili o mogućim prekršajima kompanije.

Foxconn, jedan od najvećih svetskih proizvođača elektronike po ugovoru, poznat je i kao ključni dobavljač za Apple iPhone uređaje. Takođe je najveći kineski poslodavac u privatnom sektoru, sa više od milion zaposlenih širom zemlje.

Foxconn je izdao saopštenje u kojem je istakao da poštovanje zakona predstavlja osnovni princip za njihovu grupu širom sveta i da će aktivno sarađivati sa relevantnim vlastima u vezi sa istragom, ali nije pružio dalje detalje.

Ova istraga dolazi u vreme predsedničkih izbora na Tajvanu, gde je osnivač Foxconn-a, Teri Gou, pokušavao da se kandiduje kao nezavisni kandidat. Iako se povukao iz posla u Foxconn-u, Gou ima bliske veze sa kineskim rukovodstvom i zagovara mir između Tajpeja i Pekinga. Izbori na Tajvanu su osetljiva tema jer Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i obećala je da će je ponovo osvojiti, čak i vojnom silom ako je neophodno.