Novi katalizator za efikasnu reciklažu mešane plastike

Novi katalizator za efikasnu reciklažu mešane plastike

Mešovite potrošačke plastike često se ne recikliraju jer je taj proces obično skup i komplikovan. Veći deo mešane plastike završava na deponijama ili se spaljuje, što ima negativne posledice po životnu sredinu. Naučnici sa Nacionalne laboratorije Oak Ridž Ministarstva energetike razvili su novi proces katalitičke reciklaže koji može značajno poboljšati ovu situaciju.

Ovaj proces koristi posebno dizajniran katalizator koji može selektivno i sekvencijalno razgraditi različite polimere u mešanoj plastici u netaknute monomere. Monomeri su molekuli koji se koriste za stvaranje polimera, i ovaj proces ih vraća u prvobitni oblik kako bi se ponovno koristili za proizvodnju plastike visokog kvaliteta. Ovo je značajno za smanjenje otpada i smanjenje potrebe za proizvodnjom novih monomera iz fosilnih goriva.

Ovaj novi organokatalizator pokazao se efikasnim u razgradnji različitih polimera, uključujući one koji se često koriste u plastici kao što su polikarbonati, poliuretani, polietilen tereftalati i poliamidi. Proces je takođe ekološki prihvatljiviji jer ne koristi jake hemikalije za razgradnju plastike i generiše manje gasova staklene bašte.

Ova tehnologija ima potencijal da značajno smanji problem globalnog plastičnog otpada i da doprinese smanjenju potrošnje fosilnih goriva. Osim toga, omogućava efikasniju i ekološki prihvatljiviju reciklažu mešane plastike i pomaže zatvaranju petlje reciklaže.