Naučnici UN posmatraju testiranje radioaktivne vode ispuštene iz nuklearne elektrane Fukušima na uzorcima ribe

Naučnici UN posmatraju testiranje radioaktivne vode ispuštene iz nuklearne elektrane Fukušima na uzorcima ribe

Naučnici iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su nedavno posmatrali postupak pripreme uzoraka ribe u japanskom Institutu za istraživanje ekologije mora, u blizini nuklearne elektrane Fukušima. Ovaj korak je deo inspekcije prikupljanja i obrade uzoraka morske vode, sedimenta i ribe sa područja nuklearne elektrane, koja je oštećena u zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

Ispuštanje tretirane radioaktivne otpadne vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima u more počelo je 24. avgusta i očekuje se da će se nastaviti decenijama. Ovo ispuštanje je naišlo na protivljenje ribarskih grupa i susednih zemalja, uključujući Kinu i Rusiju, koje su zabranile uvoz japanskih morskih plodova.

Japanska vlada i operater elektrane, Tokio Electric Power Company Holdings (TEPCO), tvrde da je ispuštanje neizbežno jer će rezervoari za skladištenje otpadnih voda u elektrani biti puni sledeće godine. Tvrdnje su da se tretirana voda smanjuje na bezbedne nivoe radioaktivnosti i razblažuje morskom vodom kako bi se ispunili međunarodni standardi bezbednosti.

Tim IAEA prati proces pripreme uzoraka ribe kako bi osigurao transparentnost i sigurnost ovog ispuštanja. Uzorci će biti poslati na testiranje u 11 različitih istraživačkih ustanova u Japanu, Južnoj Koreji, Kini i Kanadi.

IAEA je već pregledala plan TEPCO-a za ispuštanje otpadnih voda i zaključila da, ako se sprovede kako je planirano, neće imati značajan uticaj na životnu sredinu, morski život i ljudsko zdravlje.

Među uzorcima ribe koje će biti testirane su maslin iverak, grimizna orada, crvenperka, japanska skuša, srebrna riba i vermikulisana riba puferu. Ovi uzorci su odabrani jer su poznato da sadrže više radioaktivnosti od drugih vrsta riba, zbog područja na kojima obitavaju.

IAEA pratiće sve aspekte ovog procesa prikupljanja uzoraka do 23. oktobra kako bi obezbedila bezbednost i integritet celog postupka ispuštanja vode.