Investitori američkih avio-kompanija zabrinuti su da bi bum putovanja mogao zatajiti

Investitori američkih avio-kompanija zabrinuti su da bi bum putovanja mogao zatajiti

Ovo bi trebalo da bude najbolje vreme za američke avio-kompanije kada je bum putovanja i dalje snažan, ali su investitori nervozni da bi potražnja mogla omekšati kako ekonomija posustaje, što će otežati zaštitu profita od rastućih troškova.

Ove zabrinutosti uništavaju akcije avio-kompanija čak i kada izveštaji o zaradi ukazuju na kontinuirani apetit potrošača za putovanjima. Akcije United Airlines-a pale su za oko 10% u sredu, povlačeći na dole širi indeks NISE Arca Airline, nakon što je avioprevoznik sa sedištem u Čikagu prognozirao niži profit od očekivanog u četvrtom kvartalu zbog rastućih troškova.

„To je zaista posao vođen potražnjom“, rekao je Brian Mulberri, menadžer portfolija klijenata u Zacks Investment Management. „Ako postoji manja potražnja, onda očigledno manja prodaja znači manju profitabilnost.

Borba za dobijanje kontrole nad operativnim troškovima takođe je dovela u pitanje cilj rivala Delta Air Lines-a da ostvari profit od preko 7 dolara po akciji sledeće godine, a neki analitičari sada cilj nazivaju aspirativnim. To je razlog zašto su akcije avio-kompanije ovog meseca pale za 10 odsto, čak i nakon što je objavila kvartalnu zaradu veću od očekivane.

Snažna potražnja putnika do sada je omogućavala prevoznicima da ublaže inflatorni pritisak višim cenama karata. Iako su i Junajted i Delta rekli da se potražnja za putovanjima zadržava, dvocifreni pad cena avionskih karata iz godine u godinu ukazuje na to da je moć cena avio-kompanija dostigla vrhunac.

Pad cena karata postavlja pitanja o tome kako će se aviokompanije zaštititi od povećanja troškova. Generalni direktor Delte Ed Bastian prošle nedelje je sugerisao da će industrija moći da prenese povećane operativne troškove na potrošače.

Ali to je lakše reći nego učiniti jer analitičari kažu da su iscrpljivanje štednje od pandemije, kao i visoke kamatne stope, smanjile toleranciju potrošača na visoke cene.

Avio-kompanije će verovatno videti „dramatičniji negativan efekat“ nego u prošlosti ako dođe do pada potražnje jer su njihovi troškovi poslovanja značajno porasli, rekao je Malberi.

Iako su aviokompanije priznale veće troškove, uključujući rastuće cene goriva, kažu da prihod od putnika ukazuje na zdrav trend potražnje.

„Putovanja ostaju glavni prioritet kupovine i naša osnovna baza kupaca je u zdravoj finansijskoj poziciji“, rekao je izvršni direktor Delte Ed Bastijan prošle nedelje.

Junajted, koji nije prognozirao profit za 2024. godinu, u utorak je slično rekao da potražnja za putovanjima ostaje „snažna i stabilna“.

Troškovi za gorivo i plate činili su oko 50% i 57% operativnih troškova u trećem kvartalu u Delti i Junajtedu, respektivno. Novi ugovori o radu, kao i više cene goriva znače da pritisci troškova ne nestaju.

Procenjuje se da će rastuće cene goriva naduvati troškove Delte za 400 miliona dolara u drugoj polovini godine. Avio-kompanija je smanjila izglede za profit za 2023. na raspon od 6,00 do 6,25 dolara po akciji sa 6 do 7 dolara po akciji procenjeno u julu.

Slično, Junajted predviđa da će se njegov prosečni račun za gorivo povećati za 11% u decembarskom kvartalu u odnosu na prethodni kvartal.

Junajted je rekao da se takođe suočava sa preprekama iz rata između Izraela i Hamasa.

Novi glavni finansijski direktor Majkl Leskinen rekao je investitorima u sredu da će operativni troškovi kompanije bez goriva u četvrtom tromesečju porasti za oko 1,5 procentnih poena ako njeni letovi za Tel Aviv ostanu suspendovani tokom godine.

Kašnjenja u isporuci aviona i mlaznih motora takođe su primorala prevoznike da lete starijim avionima koji su manje štedljivi i troše više na održavanje aviona.

Delta očekuje da će troškovi koji se ne odnose na gorivo biti 2% viši u odnosu na prethodnu godinu u tekućem četvrtom kvartalu – što je pomak u odnosu na jul kada je prognozirao nizak jednocifreni pad u drugoj polovini godine.

American Airlines i Alaska Air, koji će izvestiti o zaradi u četvrtak, smanjili su svoje procene dobiti za treći kvartal zbog viših troškova goriva.