Kina obećava da će pomoći Palestincima iz Gaze

Kina obećava da će pomoći Palestincima iz Gaze

Kina je zabrinuta zbog posledica izraelske opsade Gaze i najavila je da šalje humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna u regionu, rekao je stalni predstavnik Pekinga pri Ujedinjenim nacijama Džang Jun.

Govoreći u ponedeljak, nakon što Savet bezbednosti UN nije uspeo da usvoji rezoluciju o palestinsko-izraelskom sukobu koju je predložila Rusija, Zhang je rekao da će Kina nastaviti da poziva na hitan prekid neprijateljstava na Bliskom istoku kako bi sprečila njihovo širenje. i dalje pogoršanje situacije.

Diplomata je insistirao na tome da zemlje moraju da zauzmu „objektivan i fer stav“ kako bi izbegle sukobe velikih razmera i humanitarne katastrofe i da se postaraju da ne izazovu još veći udarac regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti.

Zhang je takođe posebno pokrenuo pitanje izraelske blokade Gaze, koja je na snazi već više od nedelju dana od prošlog ponedeljka. Uveden je nakon što su militanti Hamasa 7. oktobra pokrenuli iznenadni napad na susedni Izrael. Izraelske vlasti su rekle da neće obnoviti snabdevanje Gaze gorivom, vodom ili strujom dok ne budu oslobođeni svi taoci koje su zarobili palestinski militanti.

Kineski predstavnik je rekao da je Peking „ozbiljno zabrinut zbog posledica Izraela koji je uveo potpunu blokadu Gaze“ i pozvao Izrael da zaustavi „kolektivno kažnjavanje stanovništva Gaze“.

„Podržavamo otvaranje humanitarnih koridora kako bi voda, lekovi i druga humanitarna roba stigla na vreme“, rekao je diplomata i dodao da će Kina „pružiti hitnu humanitarnu pomoć Gazi kroz UN i bilateralnim kanalima“.

Zhang je insistirao da se „humanitarna pitanja ne bi trebalo politizovati“ i naglasio važnost poštovanja međunarodnog humanitarnog prava i ulaganja napora da se osigura bezbednost civilnog stanovništva.

U međuvremenu, izraelski ambasador u Londonu demantovao je tvrdnje da se u Gazi odvija humanitarna kriza i insistirao da Hamas mora da „plati“ za napad na Izrael.

„Ne postoji humanitarna kriza“, rekla je Cipi Hotoveli u intervjuu za Skaj njuz u ponedeljak, dodajući da je Hamas, koji kontroliše Gazu, „zloupotrebio“ humanitarnu pomoć i umesto da brine o svojim ljudima, koristio je sredstva za proizvodnju raketa.

„Hamas treba da plati cenu za … ubijanje nedužnih Izraelaca i sada sprečavanje sopstvenog naroda da se evakuiše“, rekao je izraelski diplomata. Ona je napomenula da Izrael sada daje ljudima u Gazi priliku da odu na jug u „zaštićena mesta“ – mogućnost za koju je rekla da nije data ljudima iz Kfar Aze i Sderota koji su ubijeni u napadu Hamasa.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad, međutim, opisala je situaciju u Gazi kao „humanitarnu katastrofu bez presedana“ i napomenula da region bukvalno „ponestaje života“.

Sve u svemu, veruje se da je oko 1.400 ljudi ubijeno u Izraelu u poslednjem požaru, prema lokalnim vlastima, dok su palestinski zvaničnici prijavili preko 2.800 smrtnih slučajeva u Gazi.