U Tirani potpisan Sporazum o priznavanju profesionalnih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu

U Tirani potpisan Sporazum o priznavanju profesionalnih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu

Lideri sa Zapadnog Balkana su večeras u Tirani potpisali revolucionaran sporazum koji proširuje oblast međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija u regionu, uključujući četiri nove profesije. Sporazum su potpisali premijeri Albanije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Ova vest označava nastavak sporazuma potpisanog prošle godine, koji je omogućio priznavanje diploma širom regiona za stomatologe, arhitekte i lekare.

U Tirani je Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu, izjavila: „Četiri nove profesije su dodate profesijama koje su priznate prošle godine tokom Berlinskog procesa u Berlinu. Počinjemo proces priznavanja kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i babice.“

Bregu je istakla da će od sada diplome za osobe koje se bave ovim zanimanjima biti priznate u državama članicama regiona. Ona je rekla: „Ovo je naš doprinos ovogodišnjem samitu i s radošću se pripremamo da nastavimo rad i pokrenemo procedure za ratifikaciju ovog novog sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija.“

Takođe je istaknuto da je jedan od zaključaka samita smanjenje cena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, što predstavlja važan korak ka unapređenju povezanosti i saradnje u regionu.