Evropski astronomi istražuju jato galaksija G113

Evropski astronomi istražuju jato galaksija G113

Koristeći ESA-in XMM-Nevton satelit i Niskofrekventni niz (LOFAR), tim evropskih astronoma istražio je jato galaksija poznato kao PSZ2G113.91-37.01 (ili skraćeno G113). Rezultati opservacione kampanje, predstavljeni u radu objavljenom 5. oktobra na serveru za pre-štampanje arXiv, bacaju više svetla na svojstva i prirodu ovog klastera.

Jata galaksija sadrže do hiljade galaksija povezanih gravitacijom. Nastaju nagomilavanjem mase i padanjem manjih podstruktura i najveće su poznate gravitaciono vezane strukture u univerzumu. Stoga bi mogli da posluže kao odlične laboratorije za proučavanje evolucije galaksija i kosmologije.

Otkriven 1999. godine, G113 je jato galaksija sa crvenim pomakom od 0,371. Ima masu od oko 758 triliona solarnih masa, radijus od oko 4 miliona svetlosnih godina, a poznato je da ima radio oreol i dve radio relikvije. G113 je slabo proučeno jato koje još nije primetio nijedan veliki rendgenski satelit.

Zapažanja su pokazala da se G113 spaja duž ose sever-jug i potvrdila prisustvo radio oreola u centralnom regionu i dve radio relikvije. Ispostavilo se da su relikvije okomite na osu spajanja – jedna se nalazi u severnom, a druga u južnom regionu.

Na osnovu rendgenskih podataka, astronomi su identifikovali diskontinuitet površinskog sjaja u severnom regionu G113. Dalja analiza ovog diskontinuiteta omogućila im je da ga klasifikuju kao hladni front. Štaviše, mapa temperature je takođe otkrila prisustvo još jednog hladnog regiona, koji se nalazi u južnom delu klastera.

Studija je otkrila da oblast oreola ima srednju vrednost spektralnog indeksa od približno -1,15 i odgovarajuću standardnu devijaciju od 0,23. Rezultati takođe ukazuju na spljoštenje spektralnog profila na severnom prednjem delu severnog relikta – što može biti uzrokovano česticama ubrzanim udarom koji se kreće ka spolja.

Štaviše, istraživači su sproveli analizu od tačke do tačke rendgenske i radio emisije i u oreolu i u severnim reliktnim regionima G113, pronalazeći snažnu korelaciju za oreol i antikorelaciju za relikt. Nalaz je u skladu sa prethodnim studijama.

Sumirajući rezultate, autori rada predlažu dalja zapažanja kako bi se utvrdili fizički procesi koji potiču ovu korelaciju i antikorelaciju.