Bajdenova administracija dodaje delove graničnog zida, Tramp traži izvinjenje

Bajdenova administracija dodaje delove graničnog zida, Tramp traži izvinjenje

Vest: Administracija predsednika Džoa Bajdena saopštila je da će dodati delove graničnog zida kako bi sprečila rekordne prelaske migranata iz Meksika, čime se delimično vraća na politiku potpisanu od strane bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Iako je Tramp učinio izgradnju graničnih barijera centralnim delom svoje predsedničke kampanje, jedna od prvih akcija Bajdenove administracije bila je obaveza da „više neće biti preusmereni američki dolari poreskih obveznika za izgradnju graničnog zida“. Međutim, novac koji je bio dodeljen za izgradnju graničnog zida tokom Trampovog mandata 2019. godine sada mora da se iskoristi.

Ova odluka Bajdenove administracije otvara predsednika kritikama iz njegove levičarske baze, uključujući zagovornike imigracije i ekologe koji se protive većoj izgradnji.

Bajden je rekao da granični zid ne funkcioniše, ali da administracija mora iskoristiti novac koji je već bio dodeljen. Njegova odluka izazvala je reakciju bivšeg predsednika Trampa, koji je pozvao na izvinjenje od strane Bajdena.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador takođe je kritikovao ovaj korak, nazivajući ga „korakom unazad“.

Ova promena u politici mogla bi da utiče na predstojeću predsedničku trku u SAD-u, s obzirom na to da će imigracija verovatno biti jedna od ključnih tema kampanje.