Ukrajina očekuje veću proizvodnju čelika u 2023

Ukrajina očekuje veću proizvodnju čelika u 2023

Ukrajina će povećati proizvodnju čelika na 6,5 miliona metričkih tona 2023. godine, ali bi mogla da se udvostruči ako bi njene morske luke bile deblokirane, izjavio je u četvrtak šef sindikata proizvođača čelika Ukrmetalurgproma, prenosi Rojters.

Ukrajina je bila rangirana na 25. mestu među zemljama proizvođačima čelika 2022. godine, kada je ruska invazija smanjila njenu proizvodnju za 71 odsto na 6,3 miliona tona sa 21,4 miliona tona, prema Svetskoj asocijaciji za čelik.

Dve ogromne čeličane su u velikoj meri uništene tokom višemesečne ruske opsade Mariupolja, grada i luke na obali Azovskog mora.

U Crnom moru, kretanje iz ukrajinskih luka ograničeno je na privremeni humanitarni koridor nakon što je Rusija blokirala dogovor o žitu koji je podržao UN i koji je bio na snazi godinu dana.

„Ukrajinska industrija čelika je verovatno najteže pogođena (invazijom). 2022. izgubili smo jedan broj fabrika, a pre svega su to fabrike u Marijupolju“, rekao je u intervjuu Rojtersu direktor Ukrmetalurgproma Oleksandar Kalenkov.

Pre ruske invazije u februaru 2022, Ukrajina je imala 10 čeličana sa kombinovanim godišnjim kapacitetom od 25,3 miliona tona, a njenih šest preživelih fabrika može da proizvede oko 17 miliona tona, rekao je on.

Kalenkov je rekao da je u prvih osam meseci 2023. proizvodnja porasla za 5 odsto zahvaljujući programima rekonstrukcije i velikim porudžbinama ukrajinskih oružanih snaga, ali je otvaranje crnomorskih luka za izvoz bilo od vitalnog značaja.

Železničke tarife su se udvostručile tokom godine, rekao je on, a blokada morskih luka je lišila industriju najjeftinijeg načina za izvoz čelika.

„Ako ne budemo otvorili morske luke, naša industrija neće opstati i svi ostali će imati problema posle nas. Ako bude brodarstva, moći ćemo da udvostručimo proizvodnju“, rekao je Kalenkov.

Ukrajinski sektor čelika tradicionalno izvozi oko 80 odsto čelika koji proizvodi, rekao je Kalenkov.

„Uvek smo bili veoma zavisni od izvoza – poslednjih 25-30 godina izvoz čeličnih proizvoda je bio oko 80 odsto i nema druge zemlje na svetu koja je toliko zavisna od izvoza“, rekao je on.

Domaće tržište Ukrajine pre rata iznosilo je oko 5 miliona tona godišnje, da bi se u prvoj godini rata smanjilo na 2 miliona tona. Ali programi rekonstrukcije i porast potražnje vojske doveli su do skoka domaće potražnje 2023.

„Imamo učešće u izvozu od 53 odsto (2023. godine). Ove godine je domaće tržište dalo prednost i zbog toga naše kompanije povećavaju proizvodnju“, rekao je Kalenkov.

2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim, Ukrajina je izgubila kontrolu nad nekim teritorijama na svom industrijskom istoku, gde se nalazilo oko 30% njenih kapaciteta za proizvodnju čelika.