Prvi mladunci leoparda rođeni u zatočeništvu u Peruu pozdravljaju posetioce u zoološkom vrtu u Limi

Prvi mladunci leoparda rođeni u zatočeništvu u Peruu pozdravljaju posetioce u zoološkom vrtu u Limi

Prva dva mladunčeta leoparda rođena u zatočeništvu u Peruu počela su u sredu da se penju na drveće unutar svojih kaveza u zoološkom vrtu u Limi u svom prvom pojavljivanju pred javnosti.

Mladunci — mužjak i ženka — hodali su u krug i pokazivali svoje male očnjake dok ih je čuvar zoološkog vrta hvatao za vrat i vadio iz njihovih jazbina. Oči su im velike, sive i sjajne.

Braća i sestre, koji imaju nešto više od 3 meseca, do nedavno su se hranili mlekom, kada su prvi put probali meso.

Roditelji mladunaca, Leo i Mali, imaju 3 godine i dovedeni su u Peru 2021. iz opštinskog zoološkog vrta u Leonu u Meksiku.

„Na osnovu ideje o očuvanju mnogih vrsta i promovisanju adekvatne, kontrolisane reprodukcije, doneli smo odluku da mladom paru damo priliku da dobije potomstvo“, rekla je Đovana Jepez, pomoćnica direktora zoologije u zoološkom vrtu Parkue de las Leiendas.

Dok su se posetioci divili prizoru mladunaca kao da su slatki mačići, žensko mladunče, pazeći na brata, počelo je da grize nogu jednog od njihovih staratelja. Ali njena mladost – i nedostatak veštine – sprečili su je da postigne svoj cilj.

Novorođenčad još nemaju ime. Zoološki vrt planira da održi takmičenje na kojem će javnost odlučiti kako će ih nazvati.

Panthera pardus leopardi — vrste novorođenčadi — klasifikovane su kao ranjive vrste na crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode. Ova četvorica su jedini leopardi za koje se zna da žive u Peruu.