Istraživanja pokazuju snažnu vezu između ADHD-a i saobraćajnih nesreća kod starijih odraslih vozača

Istraživanja pokazuju snažnu vezu između ADHD-a i saobraćajnih nesreća kod starijih odraslih vozača

U studiji o rasprostranjenosti poremećaja pažnje/hiperaktivnosti (ADHD) i njegovoj povezanosti sa rizikom od sudara među starijim odraslim vozačima, istraživači sa Univerziteta Kolumbija Mailman School of Public Health otkrili su da stariji odrasli vozači sa ADHD-om imaju značajno povećan rizik od sudara. u poređenju sa njihovim kolegama bez ADHD-a.

Ishodi su uključivali događaje naglog kočenja i samoprijavljene događaje sa saobraćajnih kazni i saobraćajne nesreće. Do sada su istraživanja o ADHD-u i bezbednosti u vožnji bila uglavnom ograničena na decu i mlade odrasle osobe, a nekoliko studija je procenilo povezanost ADHD-a sa rizikom od sudara među starijim osobama. Rezultati su objavljeni onlajn u JAMA Network Open.

Stariji odrasli vozači su imali više nego dvostruko veće šanse od svojih kolega bez ADHD-a da prijave da su uključeni u događaje u vezi sa saobraćajnim kaznama (22 prema 10 na milion pređenih milja) i saobraćajne nesreće (27 naspram 13,5 na milion pređenih milja).

„Naši nalazi sugerišu da su efikasne intervencije za poboljšanje dijagnoze i kliničkog upravljanja ADHD-om kod starijih odraslih opravdane za promovisanje bezbedne mobilnosti i zdravog starenja“, primetio je Iukin Liu, MPH, Columbia Mailman School of Public Health, i prvi autor.

ADHD je hronično neurorazvojno stanje sa simptomima kao što su nepažnja, impulsivnost i hiperaktivnost. Iako se ADHD obično smatra poremećajem u detinjstvu, on može opstati u odraslom dobu i uticati na svakodnevne životne performanse starijih odraslih osoba. U SAD, prijavljena prevalencija ADHD-a je 9% do 13% kod dece mlađe od 17 godina i 8% kod odraslih od 18 do 44 godine. Prijavljena prevalencija ADHD-a kod odraslih se povećala poslednjih godina zbog poboljšane dijagnoze. Generalno, prevalencija ADHD-a opada sa starenjem.

Učesnici studije bili su aktivni vozači starosti od 65 do 79 godina koji su tokom 2015. i 2017. godine uključeni u projekat Longitudinalno istraživanje o starenju vozača (LongROAD), koji su praćeni do 44 meseca putem uređaja za snimanje podataka u vozilu i godišnjih procena. Analiza podataka obavljena je između jula 2022. i avgusta 2023. godine.

Od 2.832 ispitana vozača, 75 (2,6%) je imalo ADHD. Prevalencija ADHD-a bila je 7,2% među starijim odraslim osobama sa anksioznošću ili depresijom. Uz prilagođavanje demografskih karakteristika i komorbiditeta, ADHD je bio povezan sa 7% povećanim rizikom od naglog kočenja, 102% povećanim rizikom od samoprijavljenih događaja u saobraćajnoj kazni i 74% povećanim rizikom od samoprijavljenih sudara.

Istraživači su prikupili podatke iz klinika primarne zdravstvene zaštite i rezidencijalnih zajednica u pet američkih lokacija u Ann Arboru, Mičigen; Baltimor, Merilend; Cooperstovn, Njujork; Denver, Kolorado; i San Dijego, Kalifornija između jula 2015. i marta 2019. Učesnici su bili aktivni vozači starosti od 65 do 79 godina upisani u projekat LongROAD koji su praćeni putem uređaja za snimanje podataka u vozilu i godišnjih procena.

„Naša studija daje dva značajna doprinosa istraživanju zdravog i bezbednog starenja“, rekao je Guohua Li, MD, DrPH, profesor epidemiologije na Columbia Mailman School of Public Health i stariji autor. „Istraživanje popunjava prazninu u epidemiološkim podacima o ADHD-u među starijim osobama i pruža ubedljive dokaze da stariji odrasli vozači sa ADHD-om imaju mnogo veći rizik od sudara nego njihovi kolege bez ADHD-a.

Dr Li i njegove kolege pokrenuli su projekat LongROAD 2014. godine kako bi razumeli i zadovoljili potrebe bezbedne mobilnosti starijih odraslih vozača. Studija Lija i njegovih kolega iz 2016. u Journal of the American Geriatrics Societi pokazala je da se zdravlje pogoršava kada stariji odrasli prestanu da voze. Ranije 2023. godine, istraživački tim je izvestio u studiji objavljenoj u Veštačkoj inteligenciji u medicini da su podaci o vožnji koji su snimljeni uređajima za snimanje u vozilu validni i pouzdani digitalni markeri za predviđanje blagog kognitivnog oštećenja i demencije.

„U Sjedinjenim Državama ima 48 miliona starijih odraslih vozača. Kako se stanovništvo nastavlja, očekuje se da će ovaj broj dostići 63 miliona 2030. Podaci iz značajnog LongROAD projekta će nam omogućiti da ispitamo ulogu medicinskih, bihevioralnih, ekoloških i tehnološki faktori u bezbednosti vožnje tokom procesa starenja“, rekao je Li, koji je takođe profesor anesteziologije na Kolumbija Vagelos koledžu lekara i hirurga i osnivački direktor Kolumbija centra za nauku i prevenciju povreda.