Koliko često razmišljate o Rimskom carstvu?

Koliko često razmišljate o Rimskom carstvu?

Koliko često razmišljate o Rimskom carstvu? Ovo pitanje, koje su muškarcima postavili njihovi partneri u aplikaciji za društvene mreže TikTok, dovelo je do oluje viralnih video snimaka. Žene se zabavljaju kada otkriju da je odgovor često „svaki dan“, ili barem „nekoliko puta nedeljno“.

Rimsko carstvo, kao i drugi periodi ljudske istorije, imalo je približno isti broj muškaraca i žena. Ali njene strukture moći su bile naročito patrijarhalne i vojne.

To je možda razlog zašto je od velikog interesa za muškarce. Kao što je Meri Berd, britanska klasična istoričarka, sugerisala kada su je pitali o trendu, interesovanje muškaraca za Rimsko carstvo moglo bi predstavljati „siguran način da sebi dozvolite da budete pomalo mačo — na kraju krajeva, to je bilo pre 2000 godina“, u našem više feminističkog savremenog društva.

Sintija Boaz, profesorka političkih nauka, nudi kritičniji stav: „Pretpostavljam da su većina muškaraca koji kažu da stalno razmišljaju o tome verovatno belci, cis muškarci. I to nije slučajnost, jer je Rimsko carstvo jedno od najpatrijarhalnih i najhijerarhijskih društava koje je ikada postojalo. To je oličenje [..] muškosti.“

Sve ovo čini jasan skeč iz filma Monti Pajtonov život Brajana (1979) koji parodira grupu jevrejskih boraca za slobodu koji su morali da pitaju: „U redu, ali osim sanitarnih uslova, lekova, obrazovanja, vina, javni red, navodnjavanje, putevi, sistem slatke vode i javno zdravlje, šta su Rimljani ikada uradili za nas?“

Boazovo osnovno pitanje je, možda, šta su zapadne imperije učinile za bilo koga osim za bele cis muškarce? Iz ove perspektive, nije iznenađujuće da žene ne provode toliko vremena razmišljajući o Rimskom carstvu.

Po mom iskustvu univerzitetske nastave, čini se da naziv predmeta snažno utiče na ravnotežu polova u razredu.

Predavala sam na odeljenjima istorije umetnosti gde su kurseve uglavnom pohađale žene (uvažavanje umetnosti se često smatra ženskim i na odeljenjima istorije gde je, nasuprot tome, postojala gruba ravnoteža polova. Zaista, žene su sveukupna manjina u univerzitetskoj nastavi istorije . Kompilacija virusnih video zapisa o trendu Rimskog carstva.

Nikada nisam pokušao da vodim čas pod nazivom „Rat i vladavina od Rima do Vašingtona“, ali iz iskustva znam da samo moram da stavim reč „pol“ u naslov kursa da vidim kako muškarci nestaju. Jednom sam održao seminar o ovoj temi na kursu o metodama anketiranja na master nivou i suočio sam se sa grupom muškaraca kamenih lica koji su sedeli pozadi sa prekrštenim rukama u odbrani.

Ispostavilo se, u razgovoru sa njima, da im je bilo duboko neprijatno što su tamo jer su mislili da je rodna istorija sve u vezi sa napadima na muškarce. I ovaj izazov se proteže izvan moje učionice. Istraživači iz globalne obrazovne organizacije IREKS otkrili su da muškarci i dečaci obezvređujeju prostore i aktivnosti koje povezuju sa ženskim rodnim ulogama, što dovodi do gubitka ekonomskih i obrazovnih mogućnosti.

Iz moje perspektive, rodno opredeljenje predmeta je toliko rasprostranjeno u našem društvu da je ključno da ljudi o tome uče, bilo u školi ili na univerzitetu. Istražujem ovo tokom uvodnog časa tako što nateram svoje studente da nacrtaju slike koje povezuju sa periodom koji treba da studiraju.

U mom razredu u Gruziji u Britaniji, uprkos tome što je to vrhunac trgovine robljem koju vode muškarci, slike dama koje piju šolje čaja su mnogo veće od muškaraca u uniformi. To svakako nije slučaj kada je tema, recimo, nacistička Nemačka ili bitka za Britaniju.

Uspeh Netflik TV serije Bridžerton pokazuje apetit javnosti za saniranom vizijom 18. veka, na primer. Društvo koje prikazuje uključuje višu klasu koja je osnažena žena i koja uključuje rasu na načine koji govore više o savremenoj kulturnoj politici nego o strogoj istorijskoj tačnosti.

U popularnoj kulturi nisu samo istorijski periodi, već i zemlje, pa čak i jezici. Kako drugačije objasniti činjenicu da je broj žena konstantno veći od muškaraca u odeljenjima francuskog i italijanskog, ali ne i u nemačkim?

U prošlosti se to često svodilo na navodne razlike između latinskih jezika koji su intuitivni i germanskih analitičkih. Danas ćemo verovatnije reći da je ključni faktor rodni stereotipi.

Osnovna tačka trenda TikTok Romans je da on ilustruje šta popularne slike prošlosti mogu učiniti za nas. Oni mogu poslužiti kao siguran prostor za raseljavanje fantazija o nesputanoj muškosti, ili kao inkubator toksičnih misli.

U svakom slučaju, popularnost mema je svedočanstvo o moći klasične tradicije u njenom najširem smislu da oblikuje savremenu zapadnu kulturu. I da utičem na to ko mi tačno bira časove istorije.