Naučnici razvijaju automatski i prenosivi sistem za čišćenje solarnih panela

Naučnici razvijaju automatski i prenosivi sistem za čišćenje solarnih panela

Istraživanje u objavljeno u Međunarodnom časopisu za konverziju energije opisuje pristup čišćenju fotonaponskih (PV) solarnih panela kako bi se osiguralo da rade uz maksimalnu efikasnost proizvodnje energije. Automatski i prenosivi sistem za čišćenje, koji se može prilagoditi različitim veličinama panela, dizajniran je da se bori protiv smanjenja efikasnosti do 40% uzrokovanog akumulacijom prašine na gornjoj površini PV panela koja upija sunčevu svetlost. Akumulacija prašine i prljavštine je oduvek predstavljala značajan problem koji potkopava performanse fotonaponskih uređaja.

Fulton Carlos Reategui-Ordonez, Fernando Paredes Marchena, Huan Eduardo Reategui-Ordonez, Hugo Guillermo i Jimenez Pacheco sa Universidad Catolica de Santa Maria u San Hozeu, Peru, fokusirali su se na uticaj klimatskih varijacija na PV čistoću. Otkrili su da je akumulacija prašine dovela do značajnog smanjenja efikasnosti panela sa padom od više od 11%, a ponekad i vršnom redukcijom od 39,6% koja se dešava tokom maksimalnog upada sunčeve svetlosti.

Oni dodaju da faktor punjenja panela (FF), kritični pokazatelj efikasnosti, značajno opada ako je panel obložen prašinom ili na drugi način prljav. Akumulacija prašine, naravno, zavisi od lokalnih uslova, tako da bi automatizovani sistem za čišćenje bio najkorisniji u nekim regionima nego u drugim.

Ručno čišćenje ili oslanjanje na prirodne vremenske uslove nisu optimalna rešenja, pa je tim razvio automatski sistem za čišćenje koji može dosledno da vrati panel u gotovo netaknute uslove i tako maksimizira efikasnost. Sistem bi bio relativno jednostavan za instalaciju i koristio bi kompjuterizovani kontroler za vreme čišćenja i krpu od mikrovlakana za uklanjanje prašine bez grebanja ploče.