Srpska lista: Kurtijev režim koristi tragične događaje iz Banjske da opravda sve antisrpsko delovanje

Srpska lista: Kurtijev režim koristi tragične događaje iz Banjske da opravda sve antisrpsko delovanje

Srpska lista saopštila je da su u ra ranim jutarnjim časovima Kurtijeve specijalne jedinice koje su, kako se navodi, „ilegalno prisutne na severu Kosova i Metohije, brutalno upale u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom uz prekomernu silu i brutalnost demolirali neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivali pacijente koji su na stacionarnom lečenju u ovoj ustanovi“.

U saopštenju Srpske liste se navodi da je paralelno sa ovom akcijom , upad izvršen i u više privatnih objekata na severu Kosova , i da podatke o tome i dalje prikuplja.

„Prilikom ove brutalne akcije Kurtijevih specijalaca bio je blokiran i put koji vodi ka vrtiću, odnosno predškolskoj ustanovi ‘Danica Jaramaz’ i osnovnoj školi ‘Sveti Sava’. Nastavnici i vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta, deca su bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smeli da decu odvedu na boravak u vrtić odnosno na nastavu. Očigledno da Kurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda sve antisrpsko delovanje na Kosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana“, ocenjuje se u saopštenju Srpske liste.

Ova stranka navodi i da su pripadnici Euleksa akcije Kosovske policije pratili sa udaljenosti od više desetina metara, „apsolutno nezainteresovani da spreče maltretiranje srpskog naroda ili da se aktivno uključe i spreče protivzakonito delovanje Kurtijevih slecijalaca“.

„Pripadnika KFOR-a nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja“, dodaje Srpska lista.

Srpska lista je uputila poziv građanima da u ovim, kako navodi, ludim vremenima sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu, „u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se leče bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci, ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole.“

Ovom prilikom odajemo priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata odnosno dece, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Podsetimo, pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije izvršili su jutros i pretres zgrade u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojoj je živeo potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić .

Akcija Kosovske policije usledila je nakon oružanog sukoba koji se u nedelju desio u selu Banjska na severu Kosova. Tom prilikom ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica Srba, a vlasti u Prištini tvrde da iza naoružane grupe Srba stoji Beograd i da je u njoj bio i sam Radoičić, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavio u utorak na snimak koji navodno to dokazuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu uveče da je MIilan Radoičić na teritoriji centralne Srbije, i da će odgovoriti pozivu nadležnih organa .