Poljski ministar upozorava na pretnju iz Ukrajine

Poljski ministar upozorava na pretnju iz Ukrajine

Ako bi Ukrajina postala članica EU, to bi morala biti pod određenim uslovima, posebno u svetlu pretnje koju predstavlja njena poljoprivreda, rekao je poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Telus u intervjuu za poljsku novinsku stanicu PAP o četvrtak.

Telus je upitan da li će Varšava preduzeti bilo kakve korake da se suprotstavi ulasku Kijeva u EU, s obzirom na to da je Poljska uvela embargo na ukrajinsko žito. Ministar je odgovorio da, iako je poljska vlada generalno za prijem Ukrajine u blok, neka pitanja će prvo morati da se reše pre nego što to postane stvarnost.

„Ukrajina ne može u EU bez uslova. Imali smo uslove i isto mora da važi i za Ukrajinu“, rekao je Telus.

On je istakao da je poljoprivreda posebno važna tačka u odnosima sa Kijevom jer je ukrajinski poljoprivredni sektor strukturiran potpuno drugačije od poljskog i EU. „Moramo to detaljnije razmotriti, jer ukrajinska poljoprivreda predstavlja pretnju poljoprivredi zemalja na prvoj liniji fronta, ali i cele Evrope“, rekao je on za PAP.

Ranije ove nedelje, poljski premijer Mateuš Moravjecki je naglasio da Varšava neće dozvoliti da jeftino ukrajinsko žito „preplavi“ poljsko tržište i poremeti poljoprivrednu industriju zemlje. On je dodao da će, bez obzira na to šta EU kaže, Poljska držati svoju granicu zatvorenom za ukrajinsko žito kako bi zaštitila interese poljskih farmera.

Još u maju, pet istočnoevropskih članica EU, a to su Poljska, Mađarska, Rumunija, Bugarska i Slovačka, stavile su ozbiljnu zabranu na uvoz ukrajinskog žita. To je bilo nakon što je Brisel ukinuo kvote i carine za ukrajinski izvoz žitarica u pokušaju da podrži vladu Zelenskog u prvim mesecima sukoba između Rusije i Ukrajine. Međutim, ova politika se na kraju izjalovila istočnoevropskim nacijama, koje su se suočile sa masovnim protestima lokalnih farmera.

EU je tada zatvorila tržišta pet zemalja za ukrajinsku pšenicu, kukuruz, seme suncokreta i uljanu repicu, ali je ipak dozvolila da se tranzit robe nastavi. U petak bi Evropski parlament trebalo da raspravlja o produženju embarga.

Komentarišući moguću odluku Brisela da ukine zabranu, Telus je sugerisao da bi takav potez imao politički prizvuk i da „postoje snage u Evropi koje žele da dodatno destabilizuju“ poljsko tržište.

Kijev se, u međuvremenu, protivio zabrani žitarica, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nazvao je embargo izdajom „evropskih vrednosti“. Predsednik je od tada zapretio da će se obratiti međunarodnom arbitražnom sudu ako Brisel odluči da produži zabranu posle 15. septembra.