Antidepresivi mogu smanjiti negativna sećanja dok poboljšavaju celokupno pamćenje

Antidepresivi mogu smanjiti negativna sećanja dok poboljšavaju celokupno pamćenje

Novo istraživanje sa Univerziteta Rajs otkriva da antidepresivi zapravo mogu smanjiti negativna sećanja kod osoba koje pate od depresije, dok istovremeno poboljšavaju ukupnu funkciju pamćenja.

Studija, „Percipirana efikasnost antidepresiva povezana sa smanjenom negativnom i pojačanom neutralnom mnemoničkom diskriminacijom“, pojavljuje se u najnovijem izdanju Frontiers in Human Neuroscience. Ispituje se kako upotreba antidepresiva kod depresivnih osoba utiče na sećanja, i dobra i loša.

Stephanie Leal, docentka psiholoških nauka u Rajs, je glavni autor studije. Ona je rekla da je glavni nalaz studije o vezi između antidepresiva i sećanja važan, jer još mnogo toga treba da se nauči o tome kako ovi lekovi deluju.

„Iako su antidepresivi prisutni od 1950-ih, mi još uvek ne znamo kako oni funkcionišu“, rekao je Leal. „Oni rade samo oko 50% vremena, a korisnici često moraju da prođu kroz više vrsta antidepresiva da bi došli do mesta gde zaista osećaju da su lekovi korisni. Ne razumemo u potpunosti kako ovi lekovi smanjuju simptome depresije i zašto su tako često neefikasni. To je veliki problem.“

Rezultati studije sugerišu da antidepresivi, kada su efikasni, mogu pomeriti dinamiku pamćenja ka zdravoj funkciji, rekao je Leal.

„Kako antidepresivi utiču na spoznaju je veoma nedovoljno proučavana oblast istraživanja“, rekla je ona. „Mereći kako antidepresivi utiču na pamćenje, možemo da koristimo ove informacije za bolji izbor tretmana u zavisnosti od simptoma depresije kod ljudi.

Studija je obuhvatila 48 učesnika starosti od 18 do 35 godina. Sve osobe su ispitane i aktivno su uzimale antidepresive (bez obzira na vrstu antidepresiva i dijagnozu) najmanje mesec dana pre učešća u studiji. Trenutno se sprovodi dodatna studija kako bi se ispitalo kako mozak reaguje na antidepresive.

Rad je objavljen na mreži, a koautori su Madelin Kastro i Lorena Ferguson, obe dr. studenti na Rajsu; Tejlor Filips i Riši Vas, obojica bivši asistenti na dodiplomskim studijama u Lealovoj laboratoriji; i Amrita Harikumar, bivša menadžerka Lealove laboratorije.