Pregled više od 70 godina nauke o menopauzi naglašava nedostatke u istraživanju

Pregled više od 70 godina nauke o menopauzi naglašava nedostatke u istraživanju

Iako oko polovine ljudi prolazi kroz menopauzu, manje od 15% njih dobija efikasan tretman za svoje simptome. Opcije lečenja za osobe koje imaju iritantne ili teške simptome menopauze su često nedovoljno istražene, a neke imaju upitnu efikasnost ili izazivaju štetne neželjene efekte.

U sveobuhvatnom pregledu koji se pojavljuje u časopisu Cell 6. septembra, tim stručnjaka za menopauzu sumira ono što znamo o menopauzi, poziva na dodatna istraživanja o vremenskoj liniji i lečenju menopauze i podstiče individualizovan, holistički tretman koji se bavi simptomima menopauze i drugim sistemske promene koje se dešavaju u telu.

„Put do menopauze nije težak za sve, ali za neke simptomi mogu biti ozbiljni ili čak onemogućavajući i ometajući posao i porodicu“, pišu autori, koji žive u Australiji, Italiji i Sjedinjenim Državama. „Priznanje da je menopauza, za većinu žena, prirodni biološki događaj, ne izuzima upotrebu intervencija za ublažavanje simptoma.“

Za ovaj pregled, istraživači su pogledali preko 200 izvora tokom 71 godine da bi sintetizovali ono što je trenutno poznato o menopauzi. Autori primećuju važnost prepoznavanja da menopauza utiče ne samo na cis žene; oni biraju da koriste termin „žene“ u ovom pregledu kako bi odrazili jezik i fokus većine istraživanja koja trenutno postoje u ovoj oblasti.

Ključni zaključci iz pregleda uključuju sledeće:

„Uprkos decenijama istraživanja koja se odnose na menopauzu, potrebno je više rada“, pišu istraživači. U budućnosti, oni pozivaju istraživače da dublje pogledaju kada počinje proces menopauze i da se fokusiraju na to da tretmani menopauze učine efikasnijim i bezbednijim u celini.

Oni naglašavaju važnost istraživanja simptoma i drugih zdravstvenih uticaja menopauze van zemalja sa visokim dohotkom. Pored toga, oni predlažu proučavanje uticaja menopauze na rad od kuće i u kancelariji, kao i uticaja na ljude sa manje tradicionalnim karijerama, kao što su negovatelji i volonteri.

Tim takođe tvrdi da tretmani za menopauzu moraju biti holistički i prilagođeni osobi koja se leči – obraćajući se kako na fizičko i mentalno zdravlje uticaja menopauze, tako i na osnovne zdravstvene rizike povezane sa menopauzom i bilo kojim drugim relevantnim zdravstvenim problemima.

„Žene sa uznemirujućim simptomima menopauze trebalo bi da budu savetovane o opcijama lečenja i ponuditi terapije zasnovane na dokazima“, pišu oni. „Terapija treba da bude individualizovana u zavisnosti od starosti i zdravstvenih rizika, prepoznajući da se zdravstveni rizici mogu povećati sa godinama.

„Optimizacija zdravlja u menopauzi je kapija zdravog starenja za žene“, pišu autori.