ADHD: Šta roditelji treba da znaju

ADHD: Šta roditelji treba da znaju

Mnoga deca i adolescenti imaju stanje poznato kao ADHD, ili poremećaj pažnje/hiperaktivnosti.

Šta roditelji treba da znaju? Postoji veliki broj tretmana koji pomažu u funkcionisanju, uključujući lekove koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove.

Tipično, ADHD počinje između 3 i 6 godina, prema američkom Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje. Može se nastaviti u odraslom dobu.

Ljudi mogu iskusiti jedan od tri tipa ADHD-a. Pretežno su nepažljivi, sa poteškoćama sa fokusiranjem, praćenjem uputstava i završavanjem zadataka; pretežno hiperaktivan/impulsivan, sa ponašanjem „stalno u pokretu“, preterano pričanje i prekidanje drugih; i kombinacija tih simptoma.

Sve veći broj dece ima dijagnozu ADHD. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 10% dece uzrasta od 3 do 17 godina, oko 6 miliona dece, ima dijagnozu ADHD-a od 2019.

Dječaci, sa 13%, imaju veću vjerovatnoću nego djevojčice, sa 6%, da dobiju dijagnozu ADHD-a.

„Dečaci takođe imaju veću verovatnoću da imaju hiperaktivno-impulzivni tip. Ovaj tip ADHD-a je lakše uočiti nego tiše dete koje je nepažljivo“, rekla je dečiji psihijatar dr Tifani Farčione, koja razmatra lekove za ADHD u FDA.

Nelečeni ADHD može imati ozbiljne posledice, upozorava FDA, uključujući zaostajanje u školi, teškoće u prijateljstvu i sukobe sa roditeljima.

Deca sa nelečenim ADHD-om takođe imaju više poseta hitnoj pomoći i veća je verovatnoća da će imati samopovrede. U međuvremenu, adolescenti koji se ne leče češće rizikuju.

Poseta pedijatru vašeg deteta može pomoći da se utvrdi da li vaše dete ima ADHD. Takođe proverite vid, sluh i bilo šta drugo što može doprineti nepažnji vašeg deteta.

FDA je odobrila i stimulanse i nestimulanse da pomognu u smanjenju simptoma ADHD-a kod dece od 6 godina.

Sadržeći različite oblike metilfenidata i amfetamina, stimulansi imaju smirujući efekat na decu sa ADHD-om, rekao je Farčione. Smatra se da povećavaju nivo dopamina u mozgu, neurotransmitera povezanog sa motivacijom, pažnjom i pokretom.

Odobreni nestimulansi su Strattera (atomoksetin), Intuniv (gvanfacin), Kapvai (klonidin) i Kelbree (viloksazin).

Neka deca sa ADHD-om takođe primaju bihejvioralnu terapiju kako bi pomogli u upravljanju simptomima i naučili veštine suočavanja. Grupe za podršku zajednice i škole takođe mogu pružiti određenu pomoć.

Lekovi koje je odobrila FDA testirani su na bezbednost i efikasnost. Klinička ispitivanja će sada razmotriti njihovu bezbednost i efikasnost kod dece uzrasta od 4 i 5 godina.

„Znamo da se lekovi za ADHD prepisuju mlađoj deci i mislimo da je od suštinskog značaja da podaci iz kliničkih studija odražavaju bezbednost i efikasnost za ovu starosnu grupu“, rekao je Farčione u saopštenju FDA.