Povećane temperature povezane sa povećanim zanemarivanjem dece

Povećane temperature povezane sa povećanim zanemarivanjem dece

Kako temperatura raste, raste i maltretiranje dece, prema novoj studiji istraživača sa LBJ škole za javne poslove na Univerzitetu Teksas u Ostinu. Studija, objavljena kao radni dokument Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, nudi nove uvide u to kako će klimatske promene uticati na dobrobit dece.

Oslanjajući se na decenije vredne podatke državnih agencija za zaštitu dece, istraživači su analizirali efekte ekstremnih temperatura na dobrobit dece. Fokusirajući se na najranjiviju grupu — decu do 4 godine — studija je ukazala na porast zlostavljanja, posebno zanemarivanja, tokom vrućih perioda.

U stvari, kada temperatura dostigne 95 stepeni, stopa maltretiranja se povećava za oko 5% u poređenju sa temperaturama na 60-im. Posebno, istraživači su otkrili da klimatizacija ne eliminiše vezu između temperature i maltretiranja.

Kombinujući predviđanja iz 25 globalnih klimatskih modela, istraživači su takođe zavirili u budućnost, predviđajući da će tokom perioda 2061-2080, klimatske promene dovesti do porasta maltretiranja od 13% u odnosu na trenutni prosek.

„Naše istraživanje baca svetlo na još jedan negativan uticaj klimatskih promena, koji će uticati na malu decu, njihove porodice i sisteme dizajnirane da ih podrže poput agencija za zaštitu dece“, rekla je Meri Evans, prva autorka studije i profesorka javnih poslova. . „Naši rezultati su posebno relevantni za Teksas, koji će nastaviti da se bori sa visokim temperaturama zbog klimatskih promena.

U SAD je maltretiranje dece uobičajeno i skupo. Skoro 40% dece u anketi iz 2011. prijavilo je da su doživeli maltretiranje u odrasloj dobi. Štaviše, 40% žrtava maltretiranja dece je staro 4 godine ili mlađe.

Žrtve zlostavljanja dece mogu doživeti niže nivoe obrazovnog postignuća, niže stope zaposlenosti, niže zarade, manje imovine, povećan rizik od zloupotrebe supstanci i veća je verovatnoća da će se baviti kriminalom i kasnije u životu biti zatvorene. Istraživanja procenjuju da je prosečna životna cena po žrtvi nefatalnog maltretiranja dece preko 200.000 dolara.

Istraživači ukazuju na tri potencijalna načina povezivanja temperature sa dobrobiti dece. Prvo, ekstremne temperature mogu uticati na mentalno zdravlje i ponašanje odraslih i dece. Stres od ekstremnih temperatura utiče na rasuđivanje, donošenje odluka i kognitivni kapacitet. Drugo, temperatura može uticati na korišćenje vremena dece i roditelja.

Na primer, izostanak iz škole se povećava na višim temperaturama, što bi zauzvrat moglo da promeni raspored roditeljskog rada. I konačno, povećanje temperature može promeniti izloženost dece ljudima kao što su radnici na slučajevima, policajci, komšije, nastavnici, zdravstveni radnici i pružaoci usluga brige o deci. Nekoliko od ovih zaposlenih su važni obavezni izveštaji o maltretiranju dece.