Stoltenberg o kontraofanzivi: Ukrajinci su već premašili očekivanja, moramo im verovati

Stoltenberg o kontraofanzivi: Ukrajinci su već premašili očekivanja, moramo im verovati

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je da se ne žuri sa zaključcima o kontraofanzivnim operacijama Ukrajine u leto 2023. godine, podsećajući kako je Ukrajina više puta premašila očekivanja, piše „Evropska istina”.

Od Stoltenberga je zatraženo da da svoju ocenu kako napreduje ukrajinska kontraofanziva.

„Ukrajinci postepeno napreduju – potiskuju Ruse, probijaju se kroz jako utvrđene oblasti, uključujući minska polja, a sada je samo važnije da im pružimo podršku. Ovo je teška bitka, za Ukrajince nema lakog puta do pobede. – ali oni napreduju“, primetio je generalni sekretar NATO.

Nakon toga, voditeljka je pitala šta o tome govore u prestonicama savezničkih zemalja, jer se nezvanično pojavila informacija da je Ukrajini ponuđeno da izvede operaciju na drugačiji način.

„Stalno se održava dijalog između saveznika, a naravno i sa Ukrajinom. Saveznici pružaju neviđene količine vojne pomoći, obuke, konsultacija, ali na kraju su Ukrajinci, ukrajinski terenski komandanti ti koji moraju da otežaju Već smo videli kako su Ukrajinci iznova i iznova premašili očekivanja“, primetio je Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je pozvao da podseti kako su zapadni analitičari, pre potpune invazije, očekivali da će Ukrajina izdržati nekoliko dana ili nedelja, ali je pružila otpor i od tada je proterala ruske trupe sa severa Kijevske oblasti, Černigovske oblasti, koja je deo Harkovska oblast i desna obala Hersonske oblasti.

„Sada ponovo idu napred. Treba im verovati. Mi savetujemo, pružamo podršku, ali na kraju su Ukrajinci ti koji moraju da donose odluke“, naglasio je generalni sekretar NATO.

Ranije je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao da se Kijev „smireno“ odnosi prema diskusiji na Zapadu o nedovoljnom tempu napretka na jugu i pozvao na strpljenje i da ne potcenjuje Ukrajinu.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da su države „Grupe sedam” svesne dugotrajnosti punog rata Rusije protiv Ukrajine i spremne su da podrže Kijev koliko god bude potrebno.