Pale cene zakupa stanova u Beogradu

Pale cene zakupa stanova u Beogradu

Čim su rezultati prijemnih ispita objavljeni, mladi budući studenti suočavaju se sa novom fazom: pronalaženjem odgovarajućeg stana za svoje studentske dane. Ovaj proces, iako ponekad naporan i stresan, predstavlja prvi korak ka samostalnosti i izazovima odraslog života.

Za mnoge brucoše i njihove roditelje, traženje stana postaje prioritet nakon upisa na fakultet. Međutim, to zahteva ne samo finansijska sredstva, već i vreme. Pronaći kvalitetan stan blizu fakulteta, sa pristupačnom cenom, često zahteva više poseta Beogradu kako bi se obavila razgledanja i pregovori.

Postoji nekoliko načina za traženje stana – putem poznanika i rodbine, preko agencija za nekretnine ili čak preko studenskih grupa na društvenim mrežama. Stručnjaci ističu da je ponuda stanova ove godine povoljna u poređenju sa prethodnim godinama. Ipak, troškovi komunalnih usluga su porasli zbog inflacije.

Dr. Duško Bodroža, ekonomista, izjavio je: „Trenutna situacija na tržištu je dosta povoljnija u odnosu na prethodnu godinu… Sada se tržište polako stabilizuje i može se reći da je došlo do pada cena zakupnina nekih 30 odsto.“ Prema njegovim rečima, za stan od 50 do 60 kvadrata, cena zakupa se kreće od 300 do 500 evra, uz dodatne troškove režija. Ako u stanu žive više osoba, to značajno doprinosi smanjenju ukupnih troškova stanovanja.

Ipak, kad se jednom pronađe odgovarajući stan, izazovi ne prestaju. Budući stanari se ponekad suočavaju sa zahtevima i specifičnostima stanodavaca. Iako mnogi stanodavci nisu želeli pred kamere, u razgovorima je otkriveno da se ponekad favorizuju studentkinje zbog brige o higijeni, dok se stanovi koriste kao lična skladišta.

Vukašin Barać, advokat, objašnjava prava i obaveze stanodavaca i stanara: „Stanodavac nema uvek pravo da ulazi u posed koji je izdao… Za sve ostale ulaske, stanodavac mora prvo da pita zakupca, pa tek onda da uđe u posed.“ Ovaj savet je od suštinskog značaja kako bi se obe strane zaštitile od potencijalnih nesporazuma.

Stručnjaci preporučuju potpisivanje ugovora sa stanodavcem kao ključni korak u procesu iznajmljivanja. Ugovor bi trebalo da jasno definiše prava i obaveze obe strane, uključujući i eventualne klauzule o skladištenju stvari vlasnika stana. Kada postoji jasan ugovor, potencijalni problemi mogu biti unapred izbegnuti ili rešeni na pravi način.

Iako izazovi ostaju, proces pronalaženja i iznajmljivanja stana za brucoše postaje manje stresan i komplikovan uz dobru pripremu, informisanje i poštovanje prava i obaveza obe strane. S pravim pristupom, studentski dani mogu postati vreme učenja i nezaboravnih iskustava, iako se suočavajući sa stvarnostima samostalnog života.