Bajden će posetiti Vijetnam sledećeg meseca

Bajden će posetiti Vijetnam sledećeg meseca

Američki predsednik Džo Bajden posetiće Vijetnam sledećeg meseca kako bi se sastao sa najvišim zvaničnicima o pitanjima u rasponu od tehnologije i ekonomije do regionalne stabilnosti i klimatskih promena, dok Vašington gleda na bliže veze u regionu u kome se Kina nazire, piše Rojters.

Bajden će se 10. septembra sastati sa generalnim sekretarom Komunističke partije Ngujen Fu Trongom i drugim najvišim vijetnamskim liderima u Hanoju pre nego što otputuje na Aljasku da obeleži godišnjicu napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001, saopštila je Bela kuća.

Vašington želi da unapredi odnose sa Hanojem, smatrajući ga ključnim partnerom u regionu u vreme kada su odnosi SAD sa Pekingom sve zategnutiji. U međuvremenu, Vijetnam mora da odmeri reakciju svog moćnog suseda kako Kina postaje sve odlučnija.

Bajdenova administracija je nastojala da ojača odnose SAD u Aziji, a Bajden će u Vijetnam doputovati iz Indije, gde bi trebalo da dođe u posetu od 7. do 10. septembra i prisustvuje samitu G20. Međutim, on ne prisustvuje sastancima ASEAN-a početkom sledećeg meseca, već je poslao potpredsednicu Kamalu Haris.

Diplomate su rekle da bi bilo veliko razočarenje ako bi Bajden otišao na samit 10 zemalja Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti.

Dok će u Hanoju, Bajden i vijetnamski zvaničnici razgovarati o produbljivanju veza dve zemlje, kao i o jačanju „tehnološki fokusirane i inovacije vođene vijetnamske ekonomije“, navodi se u saopštenju Bele kuće nakon što je Bajden ranije ovog meseca objavio planove za putovanje. .

Vašington je fokusiran na Vijetnam kao ključnog regionalnog partnera, posebno kako sećanje na eru Vijetnamskog rata sve više bledi. Bajden i Trong su razgovarali telefonom u martu, a američki državni sekretar Antoni Blinken posetio je tu naciju jugoistočne Azije mesec dana kasnije.

Trong, najmoćnija vijetnamska ličnost, prošle godine je postao prvi strani lider koji se sastao sa predsednikom Si Đinpingom u Pekingu nakon što je kineski lider obezbedio treći mandat koji je razbio presedan.