Užarili se termometri, u Loznici zabeleženo 38 stepeni

Užarili se termometri, u Loznici zabeleženo 38 stepeni

Kraj avgusta doneo je neočekivano visoke temperature, a živa u termometru je u Loznici dostigla čak 38. podeljak. U delovima Srbije na snazi je crveni meteo-alarm, a Hidrometeorološki zavod je izdao i upozorenje na visoke temperature.

U 15 časova najtoplije je u Loznici gde je izmereno 38 stepeni, dok je stepen manje u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Leskovcu, podaci su RHMZ.

U Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i Jugoistočnoj Srbiji na snazi je crveno meteo-upozorenje, dok je u ostatku zemlje uključen narandžasti meteo-alarm. To znači da su vremenske prilike opasne i da je potrebno pratiti obaveštenja i slušati savete stručnjaka.

Veoma toplo će biti i u ponedeljak, a promena vremena očekuje se u utorak, kada će temperatura biti niža za 7 do 10 stepeni, uz kišu i pljuskove, ponegde i kratkotrajne nepogode.

Prognozirana je i visoka vrednost UV indeksa, što znači da je zračenje visoko i da je potrebno preduzeti mere zaštite . Opšte je pravilo da u periodu od 10 do 16 časova treba izbegavati izlaganje suncu.

Takođe, preporučljivo je korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Trebalo bi koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Kada je reč o odeći, preporučuje se nošenje kapa i šešira sa širokim obodom i odeće svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalne odeće sa zaštitnim faktorom (odeća sa UPF [ ultraviolet protection factor ] oznakom).

Preporučuje se i nošenje naočara sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom, ali i kozmetika i kontaktna sočiva koji nude UV zaštitu.