Prošireni BRIKS će činiti skoro 40 odsto globalne ekonomije

Prošireni BRIKS će činiti skoro 40 odsto globalne ekonomije

Dodavanje šest novih država članica će odvesti grupu zemalja BRIKS-a daleko ispred svog glavnog rivala, G7, u ekonomskom smislu, izvestilo je ove nedelje nekoliko ruskih medija, pozivajući se na proračune zasnovane na globalnim podacima.

BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, ali će sledećeg januara primiti Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Prema izveštajima novinskih kuća RBK i TASS, kombinovani bruto domaći proizvod (BDP) proširenog BRIKS-a u smislu pariteta kupovne moći (PPP) biće otprilike 65 biliona dolara. Time bi se udeo bloka u globalnom BDP-u povećao sa sadašnjih 31,5% na 37%. Poređenja radi, udeo G7 grupe naprednih ekonomija trenutno je oko 29,9%.

Štaviše, sa dodatkom novih članica, zemlje BRIKS-a će činiti skoro polovinu svetske proizvodnje hrane. U 2021. godini, žetva pšenice grupe iznosila je 49% ukupne svetske žetve. Udeo G7 bio je 19,1%. BRIKS će imati prednost i u pogledu proizvodnje metala koji se koriste u visokotehnološkoj industriji. 11 nacija će činiti 79% globalne proizvodnje aluminijuma, u poređenju sa samo 1,3% koje kontroliše G7. Što se tiče paladijuma, razlika je 77% za BRIKS naspram 6,9% za G7.

Prošireni BRIKS će činiti otprilike 38,3% svetske industrijske proizvodnje, naspram 30,5% za G7. Međutim, ovaj drugi će zadržati prednost u pogledu izvoza, sa učešćem od 28,8% naspram 23,4% za BRIKS.

Saudijska Arabija ima najveću ekonomiju među novim članicama BRIKS-a. Njen BDP u dolarima na kraju 2022. procenjen je na 1,1 bilion dolara. U međuvremenu, UAE će biti značajan dodatak bloku zahvaljujući svom statusu velikog izvoznika. Njen izvoz robe u 2022. iznosio je skoro 600 milijardi dolara.

Sve u svemu, 11 zemalja BRIKS-a će zauzimati 48,5 miliona kvadratnih kilometara, što predstavlja 36% svetske kopnene površine. Ovo je više nego dvostruko više od G7. Kombinovana populacija će iznositi 3,6 milijardi, 45% ukupnog svetskog stanovništva i više od četiri puta iznad G7.