Medvedev: „SAD u sukobu sa samim sobom“

Medvedev: „SAD u sukobu sa samim sobom“

Veoma toksična politička klima u SAD izgleda kao da bi konfrontacija između demokrata i republikanaca mogla da preraste u puni građanski rat, rekao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Govoreći u subotu za RT i novinsku agenciju TASS, Medvedev je rekao da je u SAD došlo do „kolosalnog raskola između elita“. „To je sukob između konzervativnog republikanskog establišmenta i liberalnog segmenta, koji predstavlja Demokratska partija, koji je zapravo razdvojio Ameriku.

„Amerika je trenutno u stanju unutrašnjeg sukoba. Amerika se sukobljava sama sa sobom“, tvrdi Medvedev, koji je trenutno zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije. „ Štaviše, po mom mišljenju, ova borba je u nekim aspektima nepomirljiva. Takvi domaći sukobi se često završavaju građanskim ratom.

„Ne znam šta će se desiti u SAD, ali nivo sukoba je trenutno [visok]“, primetio je ruski političar.

Da bi ilustrovao svoju tezu, Medvedev je izneo tekuće krivično gonjenje bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji traži nominaciju Republikanske stranke da bi se kandidovao protiv aktuelnog predsednika Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 2024. Medvedev je tvrdio da su optužbe protiv Trampa podignute „ne radi pravde, već da bi sprečili Trampa da učestvuje na novim izborima“.

Upitan da li postoje sličnosti između administracije Baraka Obame i Bajdenove Bele kuće u pogledu rešavanja sukoba, Medvedev je rekao da je bilo više „pragmatizma“ tokom Obaminih godina. On je dalje tvrdio da je Bajden više „mentalno, politički i ekonomski” uključen u Ukrajinu, koja mu je „vezala ruke”.

Bajdenova rešenost da pomogne Kijevu protiv Rusije učinila ga je „taocem Ukrajine, što je veoma tužno i za Ukrajinu i za SAD“, rekao je Medvedev.

Tramp se suočava sa nizom krivičnih prijava, uključujući navodno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima i pokušaj poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020. U subotu je osuđen u zatvor u Džordžiji i pušten uz kauciju, čime je postao prvi američki lider kome je snimljena slika.

Tramp insistira da su sve optužbe protiv njega politički motivisan „lov na veštice“.